More

  Една од најстудените реки во светот потекнува од Херцеговина: И во лето не надминува седум степени

  spot_img

  Реката Неретва е долга 230 километри, најголем дел од неа тече низ Босна и Херцеговина (208 км), а помал дел, пред вливот во Јадранското Море, преку Хрватска (22 км).

  Ако мислевте дека најстудената река на светот е во близина на Северниот пол, се лажевте. Таа всушност потекнува и тече низ Босна и Херцеговина и Хрватска, а зборуваме за Неретва. Изворот на реката, познат како Горња Неретва, е најстудениот дел од реката, а и во лето температурата не надминува седум степени, пишува Danas.rs.

  Експертите го објаснуваат студенилото на Неретва со неговиот извор, кој се наоѓа под планината Јабука, гранка на Зеленгора, на надморска височина од 1.227 метри.

  Освен што е познат по тоа што е толку студен, познат е и по својата тиркизна боја. Реката се користи и за енергија, а во близина на изворот има четири електрани и брани. Ова ја прави река од витално значење за оние кои живеат во земјите низ кои тече.

  Инаку, реката Неретва е долга 230 километри, поголемиот дел од неа тече низ Босна и Херцеговина (208 км), а помал дел, пред вливот во Јадранското Море, преку Хрватска (22 км). Таа е најдолгата притока на Јадранското Море од источниот брег.

  Извира во планинските предели на висока Херцеговина, под планината Јабука.

  Неретвата е позната уште од грчкиот период. По нејзиното име го добила грчката колонија Нарента, која се наоѓала возводно од денешен Метковиќ.

  Старите имиња за Неретва биле Нера или Нарента. Неретва била позната во античко време, а на неа живеело илирското племе Наренси. Познат е по својата смарагдно-зелена боја, чистата и целосно питка вода во горниот тек.

  Делтата Неретва е еден од ретките плодни региони во Далмација. За време на средновековна Босна, постоело бродоградилиште на Неретва. Многу луѓе ја нарекуваат Неретва Нил Херцеговина. Тоа е затоа што Неретва е исто толку важна за Херцеговина како што е Нил за Египет.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img