More

  Единственото растение кое секогаш ви е потребно: Лечи десетици болести и е прекрасен украс на терасата

  spot_img

  Поради својот џуџест и грмушест раст, често се користи за пополнување на пукнатини во старите камени ѕидови или меѓу камењата што се користат за поплочување на дворната патека. Најважното нешто на кое треба да се обрне внимание е добрата дренажа, бидејќи растенијата од карпести градини успеваат само на пропустливи почви каде што нема опасност од застоена вода.

  Мајчината душица има густи ситни цветни кластери во розови нијанси. Мајчината душица е лековито растение кое не содржи никакви штетни состојки. Латинското име на ова растение е Thymus serpyllum, а кај народот е познато како мајчина душица на баба, див босилек и полска или градина мајчина душица.

  Лековити состојки на мајчина душица се наоѓаат во цветот и листот. Поради оваа причина, секогаш внимавајте како го берете, никогаш не го кубете, туку исечете го со нож или ножици.

  Времето на берба на мајчина душица е од мај до септември.

  Примена: за карпести градини, балкони и тераси, меѓу пукнатини во камени ѕидови и градинарски патеки
  Напомена: Стеблата пред цветање се берат, се врзуваат на конци и се закачуваат на топло и воздушно место. По цветни, мајчина душица треба да се скрати.

  Лековити својства
  Лековити состојки се наоѓаат само и исклучиво во листовите и цветовите на мајчина душица. Мајчината душица е силен антисептик за внатрешните органи, дишните органи и урогениталните органи.

  Растението дава сила која ги стимулира менталните и физичките функции и делува при болести како што се:

  депресија, неврастенија, алкохолизам – за нив мајчина душица е вистински лек. Во народната медицина се препорачува во лекувањето на алкохолизмот, бидејќи по пиењето на чајот доаѓа до повраќање, а на оној што го пие ја губи волјата да продолжи да пие алкохол.

  Потоа се користи за слабост и сексуални нарушувања бидејќи ги зајакнува и стимулира сексуалните функции, за белодробни заболувања како астма, бронхитис, емфизем, туберкулоза, чај или сируп од мајчина душица се зема бидејќи има повеќенаменско дејство: како експекторант (распушта слуз, катара) кој го ублажува искашлувањето, како антисептик кој ја смирува силната кашлица, како антисептик кој го спречува ширењето на инфекцијата, има антиинфламаторно дејство.

  За женски болести се користи како еменагог (го стимулира и регулира менструацијата), антисептик (за инфекции на матката).

  Се користи и за лекување на мигрена, болести на мочниот меур, бубрезите, желудникот (спазам), анемија, ангина, дифтерија, напади, кивање, несоница, ревматизам.

  Мајчина душица не смеат да земаат лица со компликации од жолчката, со акутен чир на желудникот, лица со слаб стомак и со компликации на црниот дроб, пишува Stetoskop.info.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img