More

  Еден вид инсекти може да биде отпорен на прскање од инсекти

  - Advertisement -

  Напролет почнуваме да се бориме со разни бубачки, а многумина прибегнуваат кон разни спрејови и други средства за заштита од инсекти. Но, една неодамнешна студија сугерира дека еден вид инсекти може да биде отпорен на прскање со бубачки.

  Комарците се вид на инсект со кој се бориме секоја година, а нивните каснувања можат да предизвикаат чешање и непријатна реакција. Покрај тоа, наодите неодамна објавени во Cell Reports сугерираат дека новооткриениот процес во нервните клетки што мириса на комарци може да им овозможи да ги игнорираат прскањата од инсекти.

  Податоците сугерираат дека нервите вклучени во сетилото за мирис на комарците се исклучуваат кога тие се стимулираат да произведуваат протеини или рецептори поврзани со мирис на површината на клетката. Овие рецептори се директно вклучени во начинот на кој овие инсекти ги лоцираат луѓето.

  Кога го започнале своето истражување, истражувачите од Џон Хопкинс очекувале да забележат слични реакции кај комарците како кај овошните мушички. Но, овошните мушички одлетуваат од непривлечните мириси кога нивните сензори се стимулираат да произведуваат протеини поврзани со мирис, а кај комарците овие сензори се гасат. Ова им овозможува да ги игнорираат мирисите што не ги сакаат, вклучително и спрејовите за инсекти.

  Ваквите резултати беа изненадувачки, а истражувачите продолжуваат да бараат начини како да ги „излажат“ комарците за мирисот на луѓето повеќе да не им биде привлечен.

  Истражувачите користеле комарци Anopheles (вид кој пренесува паразити кои предизвикуваат маларија) кои се генетски модифицирани за да имаат премногу изразен рецептор за мирис. Во оваа студија, тие беа во можност да ги игнорираат мирисите кои се наоѓаат во вообичаените средства за заштита од инсекти, како што е маточината.

  Друга студија покажа дека комарците повеќе ги привлекуваат некои бои. Тоа се на пример црвена, портокалова и црна, па затоа треба да ги избегнувате овие бои во текот на летото, пренесува Best life.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img