More

  Две едрилици удриле во мостот меѓу Пашман и Угљан, едно лице е повредено

  spot_img

  Две едрилици удриле во конструкцијата на мостот додека пловеле низ преминот Мали Ждрелац, при што едно лице е повредено, а едрилиците претрпеле значителна штета, соопшти Министерството за море, транспорт и инфраструктура.

  „Националниот центар за координација на потрагата и спасувањето на море (MRCC Rijeka) вчера, 18 септември во 12:00 часот, прими пријава од капетанот на едрилицата за судир со структурата на мостот за време на пловидбата низ преминот Мали Ждрелац. што предизвикало кршење на јарболот кој паднал во морето и претставувал опасност за пловидбата.

  Официјални лица од МРЦЦ Риека за инцидентот ја информирале задарската пристаниште, чии службеници пристигнале на местото на оваа поморска несреќа и извршиле истрага за причините за несреќата, при што е утврдена значителна штета на надградбата на едрилицата, но нема критична штета. до трупот и нема опасност од потонување. Никој од членовите на екипажот на едрилицата не бил повреден, а на сопственикот му било наредено да организира комерцијално влечење, односно грижа за екипажот и пловилото.

  Недолго по првиот удар, на истата позиција во 13 часот и 15 минути, друга едрилица удрила во конструкцијата на мостот и исто така останала без јарбол, за што надлежните од ЛК Задар пријавиле во ЦКРМ Риека.

  Во оваа морска несреќа, покрај материјалната штета, за жал, повреден е и еден член од осумчлената екипа, а службениците на Капетанијата на пристаништа Задар ја евакуирале од едрилицата и ја пренеле во Кукљица, каде повредената е преземена. од страна на итната медицинска помош за понатамошно лекување, а на сопственикот на оштетената едрилица издадена е наредба за комерцијално отстранување на екипажот и на оштетениот брод“, соопштија од министерството.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img