More

  Двајца осуденици од ќелијата во која Станимир Брајковиќ беше брутално мачен до смрт ја сведочеле ужасната злоупотреба

  spot_img

  Двајца осуденици од ќелијата во која Станимир Брајковиќ (74) беше брутално мачен до смрт ја сведочеле ужасната злоупотреба. Тие им истакнале на надлежните власти дека побарале помош од многу чувари кои не реагирале додека не му се слошило на старецот и не го однеле на лекар, пишуваат српските медиуми.

  Започната е дисциплинска постапка против вработените во затворот во Падинска скела за да се утврдат можни пропусти во нивната работа. Дотогашниот управник е отпуштен и префрлен на пониска позиција, а седум вработени се суспендирани.

  – Двајцата осуденици од ќелијата, кои биле сведоци на малтретирањата на старецот, тврдат дека пријавувале сѐ, но не им се спротивставиле на насилниците бидејќи се плашеле за своите животи. Барале помош од многу стражари, но тие не реагирале додека не му се слошило и не го однеле на лекар – вели извор запознаен со случајот.

  Брајковиќ толку изгубил доверба во затворската администрација што во болницата се плашел да признае дека го малтретирале и рекол дека „паѓа сам“.

  – Лекарите не побараа подетални испитувања за да ја откријат вистинската природа на повредите и не земаа предвид дека малтретираните осуденици ретко ги пријавуваат насилниците – додава изворот.

  Полицијата треба да изврши детални разговори со чуварите и со лекарот во заводот за сите околности пред смртта на Станимир.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img