More

  Дури 89 отсто од лекарите го поддржуваат штрајкот

  spot_img

  Дури 89 отсто од лекарите го поддржуваат штрајкот, а 79 отсто од нив се подготвени да ја задржат согласноста за работа подолго од 48 часа неделно. Ова е резултатот од анкетата што ја спроведе Хрватскиот лекарски синдикат меѓу своите членови, со која се исполнети сите предуслови за започнување на штрајк, пишува во вторник Јутарњи лист.

  „Се зависи од контрапредлогот на Владата, односно Министерството за здравство во однос на регулативата за коефициенти. Членовите го кажаа својот збор“, вели претседателката на синдикатот Рената Чулиновиќ-Чаиќ.

  Во резултатите од анкетата, синдикалното раководство пишува дека „откако Владата ќе ја даде својата конечна понуда до хрватските лекари, ќе и биде претставено јасно толкување што носи на која група и уште еднаш ќе побара од нив да се изјаснат дали ќе штрајкува.”

  Без разлика на текот на настаните, едно е сигурно: ќе го заштитиме достоинството на нашиот повик, нашето семејство и себеси“, им напишаа на членовите.

  Чулиновиќ-Чаиќ наведува дека резултатите од анкетата биле очекувани и дека слична анкета била спроведена и минатата година во организација на Лекарската комора на Хрватска со сличен одговор.

  „Се разбира, за се треба да разговараме со здруженијата и со Комората, кои се наши партнери, но јасно е дека само синдикатот може да иницира штрајк“, објаснува Чулиновиќ-Чаиќ. Тој додава дека на средбата очекува покана од министерот Вили Берош.

  Доколку контрапредлогот не е прифатлив, се поведува законска постапка. „Главната комисија, Собранието… всушност треба да се состанат сите законски чекори. Но, сега нема да навлегуваме во детали бидејќи се уште се надеваме дека Владата ќе сфати дека се бориме само за достоинство и здравствен систем, се разбира и за пациентите“, заклучува Чулиновиќ-Чаиќ.

  На нивните прашања за коефициентите, покрај синдикатот на лекари, од владата очекуваат и синдикатот на медицински сестри и независниот синдикат за здравство и социјална заштита. Со оглед на тоа што медицинските сестри и другите здравствени работници не се задоволни, не е исклучено да им се придружат на своите колеги лекари, пишува новинарката на Јутарњи лист, Ивана Крниќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img