More

  Државниот секретар за акушерско насилство: Некој треба да одговара за ова

  spot_img

  Државниот секретар во Министерството за здравство, Мирсад Ѓерлек, денеска изјави дека институциите во Србија нема да молчат за тврдењата на мајката дека го изгубила бебето поради акушерско насилство во Сремска Митровица, наведувајќи дека вистината за тој настан треба да придонесе за спречување на ваквите нешто да се случи повторно.

  „Прво како луѓе немаме право, а од друга страна и законот не обврзува. Од третата страна сакаме да ја најдеме вистината која ќе помогне да не се повтори ова“, изјави Џерлек за ТВ Пинк.

  Тој изјави дека „системот функционира“ и дека Министерството за здравство брзо реагирало.

  Самата здравствена установа веќе направи внатрешна контрола, а ние веќе испративме здравствена инспекција на 17 јануари“, додаде Џерлек.

  Државниот секретар на Министерството за здравство изјави дека сега станува збор за процедура која ќе одземе одредено време, нагласувајќи дека сега нема потреба да се брза, туку дека треба да се докаже дали имало пропусти.

  „Многу е важно да се докаже дали имало пропуст, да се испитаат сите околности и адекватно да се казни поединецот доколку се докаже. Ова не е повреда на прстот или некоја периферна работа, детето го загубило животот. Некој треба да одговара за ова“, рече Џерлек.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img