More

  ДРЖАВАТА НЕ ТРЕБА ДА ОДЛУЧУВА ЗА ВИСИНАТА НА АВТО-ПОЛИСИТЕ

  spot_img

  Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) смета дека  одлуката на Комисијата за осигурување од автомобилска одговорност за враќање на старите цени за полисите за автоодговорност е  неодржлива за бизнисот и економската благосостојба.

  -На многу бизниси треба да се потпрат на возилата за извршување на нивните активности, како што се транспорт на стоки, услуги или вработени. Повисоки цени на полисите за осигурување на автомобили може да имаат пошироки макроекономски ефекти со намалување на довербата и трошењето на потрошувачите, кои се суштински двигатели на економскиот раст – велат денеска од Комората.

  Според СКСЗМ, амбиентот за водење бизнис станува дестимулирачки за локалните компании како и за странските инвестиции, со што, како што велат, се оставаат долгорочни последици, но и во спротивност на ЕУ со законодавниот систем кој се уште му дозволува на Министерството за финансии да одлучува за премиите за осигурување на автомобили, што е спротивно на acquis на ЕУ.

  „Со оваа донесена одлука од страна на Комисијата за автоодговорност се ограничуваат ингиренците на другите релевантни фактори како што се компаниите, со која цените за автоодговорност се контролираат целосно од државата“, се вели во соопштението.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img