More

  Дознајте што значи знамето што го држеше швајцарскиот претставник на Евровизија

  spot_img

  Во финалето на Евровизија, при доделувањето на поените на жирито, гледачите го забележаа знамето кое цело го вееше или се покриваше швајцарскиот претставник на натпреварот во Немо. Покрај швајцарското знаме, Немо покажа и знаме со жолти, бели, виолетови и црни хоризонтални ленти. Станува збор за небинарно знаме на гордоста.

  Небинарните луѓе го доживуваат својот род и како машки и женски, додека други го доживуваат својот пол ниту како машки, ниту како женски. Небинарно, исто така, може да се користи како широк термин, опфаќајќи многу родови идентитети кои не се вклопуваат во бинарниот однос маж-жена.

  Небинарните луѓе бараат да ги ословуваат со тие, нивни.

  Кое е значењето на боите на знамето? Жолтата лента ги претставува луѓето чиј пол постои надвор од бинарниот систем, белата лента ги претставува луѓето со повеќе или сите полови, виолетовата ги претставува луѓето со родови кои се сметаат за комбинација од машки и женски пол, а црната ги претставува луѓето кои се идентификуваат како лица без пол.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img