More

  Докторот откри: Ова се шест јасни знаци дека ви недостасува витамин Д

  spot_img

  витамин Д
  Витаминот Д е еден од клучните витамини, а на многу луѓе им недостига во зимските месеци бидејќи сме помалку изложени на сончева светлина, а деновите се пократки.

  Ниското ниво на овој витамин може да доведе до голем број здравствени проблеми, па затоа е важно да ги препознаете симптомите кои укажуваат на тоа.

  Докторката Џенин Боуринг истакна шест јасни знаци на недостаток на витамин Д:

  1. Болка во глуждовите. Ако чувствувате болка во зглобовите и долниот дел на стапалата, особено веднаш по будењето, тоа може да укажува на недостаток на витамин Д.

  2. Мускулно воспаление. Ако се будите со болки во мускулите или вкочанетост, тоа може да укаже дека ви недостасува овој витамин.

  3. Вкочанет врат. Лекарот предупредува дека болката во оваа област или вкочанет врат може да биде знак дека ви недостасува витамин Д.

  4. Болка во колената, колковите и глуждовите.

  5. Хронична болка во грбот.

  6. Не можете да направите мала тупаница. Ваквите потешкотии се црвено знаме, а доколку го забележите овој знак, д-р Боуринг советува да го посетите вашиот лекар за да го проверите нивото на витамин Д, пренесува express.co.uk.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img