More

  Додик: На Шмит од следната недела му е забранет влез во Република Српска

  spot_img

  Претседателот на Република Српска Милорад Додик најави дека на високиот претставник во Босна и Херцеговина, Кристијан Шмит, од следната недела ќе му биде забранет влез во тој ентитет.

  „Смит повеќе нема да биде придружуван. Доколку дознаеме дека влегол ќе биде избркан од Република Српска. Од следната недела тој нема да може да влезе во Република Српска. Еве, пробајте“, изјави Додик во интервју за Телевизијата на Федерацијата Босна и Херцеговина.

  Тој изјави дека Шмит, чиј легитимитет го оспорува бидејќи неговото назначување не било потврдено од Советот за безбедност на ОН, дошол во БиХ „за да ја обезвласти Република Српска“.

  Додик, исто така, рече дека „во моментот кога Шмит ќе го наметне правото за сопственост, беше донесена одлуката за независност на Република Српска“.

  „Ако ми го земате имотот, зошто да бидам со вас. За имотот не се согласувам. За мене тоа е завршено во Уставот“, рече Додик.

  Тој го повтори барањето за заминување на странските судии од Судот на Босна и Херцеговина, наведувајќи дека Обвинителството на Босна и Херцеговина поднело обвинение против него „затоа што нема да го почитува законот на странец (Шмит) кој наложил дека е казниво да не го почитувам (Шмит)“.

  Ќе одам на суд, нема да ме затворите дури и да ме судите“, рекол Додик.

  Обвинителството на БиХ поднесе обвинение против Додик откако Собранието на Република Српска на 27 јуни усвои два спорни закони. Според овие закони, одлуките на Канцеларијата на високиот претставник (ОХР) повеќе нема да се објавуваат во Службен весник на Република Српска, па затоа нема да се спроведуваат, а одлуките на Уставниот суд на Босна и Херцеговина ќе повеќе не се применуваат во тој ентитет.

  Додик беше обвинет затоа што како претседател на Република Српска го потпишал указот за прогласување на тие два закони, по што тие биле објавени во Службен весник на Република Српска.

  Со одлуките од 1 јули, Шмит ги поништи двата закони, а воведе и измени во Кривичниот законик на БиХ, кои предвидуваат дека секое дејствие што го нарушува уставниот поредок на БиХ ќе се третира како кривично дело, како и непочитување и непочитување. спроведување на одлуките на високиот претставник.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img