More

  Џафери бара да се изјаснат министрите од Алијанса

  spot_img

  Премиерот во техничката Влада Талат Џафери во интервју за МИА изјави дека ја следи ситуацијата во Алијанса на Албанците, која има тројца министри во владиниот состав, и дека ќе постапи согласно неговите надлежности. Џафери вели дека нема да се раководи од Фејсбук статуси, туку дека членовите на Владата од оваа партија ќе треба официјално по институционална линија да се изјаснат во ситуација кога имаат спротиставени ставови дали имаат чувство на припадност на овој состав или не.

  – Јас сум премиер на оваа Влада и соодветно ќе треба да се изјаснат, официјално, членовите на Владата во ситуација кога имаат спротивставени ставови, да се изјаснат по институционална линија дали имаат чувство на припадност на овој состав или не. Не можам да се раководам по она што се случува по телевизии и по конференции партиски – изјави Џафери.

  Тој истакнува дека има воспоставено и лична комуникација со министрите и со замениците и дека тие можат секогаш да го побараат, но нагласува дека тој ќе се раководи од институционалната постапка и соодветно на тоа ќе одлучи каков ќе биде исходот.

  – Јас сум премиер на Владата и сум излегол пред Собранието со предлог на состав на Владата и програма и моите надлежности се да ја следам работата на Владата, да констатирам дали сите членови на Владата се во рамки и во правец на исполнување на она што е програмска определба за што овој состав добил подршка соодветно од Собранието. Секако, не спорам во правото на учесниците да ги преиспитаат своите ставови во однос на учеството во Владата така што секој еден член на Владата е слободен да се изјасни во однос на својот статус понатамошен во Владата. Мое е да следам и во меѓувреме согласно на однесувањето и изјаснувањето и да постапам во рамки на моите надлежности, а моја надлежност во такви ситуации е да излезам пред Собранието со други предлози и уставни надлежности кои ми се, но во секој случај по соодветни консултации во однос на ситуацијата. Јас ја следам состојбата. Не ги коментирам состојбите – изјави Џафери

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img