More

  Дебелите деца имаат поголем ризик за развој на мултиплекс склероза

  spot_img

  Дебелите деца може да бидат изложени на поголем ризик да им биде дијагностицирана мултиплекс склероза во раната зрелост, сугерира новата студија.

  Ризикот да биде дијагностициран со мултиплекс склероза (МС) се чини дека е двојно поголем кај дебелите деца во споредба со оние кои не се, откри една шведска студија.

  Академици од Институтот Каролинска во Стокхолм ги анализираа податоците од шведскиот регистар за третман на дебелина кај децата. Базата на податоци, позната како Борис, е еден од најголемите светски регистри за третман на детска дебелина.

  Истражувачкиот тим ги прегледал податоците за деца на возраст меѓу две и 19 години кои биле регистрирани во регистарот помеѓу 1995 и 2020 година и ги споредил нивните податоци со децата од општата популација.

  Нивната студија опфати податоци за повеќе од 21.600 дебели деца, кои започнале со третман за дебелина на просечна возраст од 11 години и повеќе од 100.000 деца кои не се дебели.

  Децата вклучени во студијата, која треба да биде претставена на Европскиот конгрес за дебелина во мај во Венеција, биле следени во просек по шест години.

  Просечната возраст на дијагнозата на МС беше околу 23 години.

  „Еден од ефектите на дебелината кај децата е тоа што предизвикува благо, но хронично воспаление, а ова воспаление го зголемува ризикот од развој на неколку болести како мултиплекс склероза“, велат авторите на студијата, професорката Емилија Хагман и професорот Клод Маркус.

  Во текот на периодот на следење, мултиплекс склероза била дијагностицирана кај 28 дебели луѓе, кои сочинувале 0,13 проценти од групата и кај 58 лица кои не биле дебели, кои сочинувале 0,06 проценти од групата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img