More

  Дански археолози пронајдоа рунски натпис стар речиси 2.000 години

  spot_img

  Археолозите во Данска открија мала кама со рунски симболи стара речиси 2.000 години, соопшти музејот, опишувајќи го како значајно откритие во разбирањето на човечката историја на регионот.

  Натписот е „уникатен“ и датира од околу 150 година од нашата ера, објави во понеделникот музејот Одензе.

  Руни од овој период досега се откриени само еднаш, во 1865 година во Вимозен, западно од данскиот град Одензе.

  „Руните на ножот се напишани со најстарата позната рунска азбука и затоа новото откритие е многу важен дел од разбирањето и толкувањето на најстарата употреба на пишувањето во Данска и во нордискиот регион“, се вели во соопштението на музејот.

  Руничкото писмо го користеле германските племиња и е најстарата позната форма на пишување во Скандинавија. Тој бил широко користен од почетокот преку викиншкото доба до доцниот среден век.

  Ножот е пронајден во мала гробница источно од Одензе. На сечилото беше изгравиран зборот „хирила“, што на нордиски значи „мал меч“.

  Невозможно е да се каже дали тоа е името на самиот нож или неговиот сопственик, велат од музејот.

  „Со такво откритие во наши раце, ние како луѓе доживуваме конфронтација со минатото. „Рунскиот натпис е како да се најде порака од древните“, рече археологот Јакоб Бонде во изјавата.

  Од 2 февруари, камата ќе биде изложена на специјална изложба во музејот Монтергарден во Одензе.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img