More

  Дали знаете зошто ги триете стапалата кога ќе легнете во кревет? Има причина за тоа!

  spot_img

  Секој има своја ноќна рутина – но за некои луѓе тоа вклучува триење на нозете додека спијат.

  Сепак, малкумина се прашуваат зошто всушност го прават тоа – или едноставно не забележуваат дека воопшто го прават тоа, пишува Mirror.

  „Се прашувам дали триењето на нивните стапала додека се во кревет смирува некој друг? Се чувствувам како да не можам да заспијам без него повеќето ноќи. Мислам дека ова се случува кога имам премногу енергија. Сакам да го правам тоа, или можеби на некој друг изгледа прилично смешно“, напиша еден корисник на Редит.

  Излегува дека ритмичкото движење, познато и како „чврчорење“, му помага на човекот да го ослободи стресот или анксиозноста пред да заспие. Ли Филипс, психотерапевт и сертифициран секс терапевт, рече: „Името, не е изненадувачки, доаѓа од штурец. Инсектите испуштаат звуци на чврчорење кога ги тријат своите долги задни нозе на нивните крилја или кога едноставно ги тријат крилјата едно против друго“.

  Џенифер Ворли, лиценциран брачен и семеен терапевт и клинички директор на First Light Recovery, рече: „Уживањето во овие дејства може да биде само-смирувачки механизам, сличен на нишање или тапкање“.

  Според Ли Филипс, луѓето со невродивергентни нарушувања како што се аутизмот и АДХД имаат поголема веројатност да имаат тапкање со нога ноќе. Сепак, ова не ги спречува луѓето без невродивергентни нарушувања да ја практикуваат истата техника за релаксација.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img