More

  Дали мислите дека ве прислушкуваат? Експертот објасни што се случува

  spot_img

  Дали некогаш сте имале непријатно чувство дека вашиот паметен телефон ве прислушува? Половина од Британците веруваат дека биле жртва на „звучно кодошење“. Страшната вистина е дека можеби го прави токму тоа, за да ви прикажува реклами прилагодени на вашите интереси, велат експертите.

  Речиси половина од Британците веруваат дека биле жртва на „аудио кодошење“, каде што рекламите за некој производ се појавуваат на екранот на вашиот телефон кратко време откако ќе разговарате за него или ќе го погледнете на телевизија, пишува Дејли Меил.

  Експертите за сајбер безбедност NordVPN велат дека овој феномен всушност се случува, благодарение на апликациите што прислушуваат бучава во позадина и потенцијално приватни разговори.

  Тие рекоа дека микрофонот на телефонот може постојано да собира индиции за тоа каде е некој, што прави и што ги интересира.

  Истражувањето на повеќе од 1.000 луѓе во Велика Британија од страна на компанијата покажа дека 45 отсто од нив забележале реклама за производ или услуга што не ги побарале, но неодамна слушнале или виделе на телевизија.

  Половина од испитаниците рекле дека поради тоа се чувствуваат како некој да ги следи, додека еден од осум испитаници изјавил дека се чувствува исплашено. Сепак, две третини од засегнатите рекоа дека немаат идеја како да спречат тоа да им се случи.

  Повеќето од податоците се собираат преку контроверзна форма на дигитално следење наречено следење на ултразвук преку уреди.

  Овде, паметните производи во нашиот дом, од телевизори до лаптопи, можат да не надгледуваат преку тајна меѓусебна комуникација. Тие го прават тоа со испраќање ултразвучни бранови, превисоки за луѓето да ги слушнат, низ просторијата кои ја откриваат и нашата локација и она што го правиме.

  „Тие собираат податоци без ваше знаење“
  Нашите паметни телефони, лаптопи и таблети на тој начин собираат сигнали преку нивните микрофони и ги користат податоците за да ни прикажуваат релевантни реклами кога сме на социјалните мрежи или прелистуваме на интернет. Затоа, толку многу апликации бараат од нас дозвола за пристап до микрофонот, дури и ако тој не изгледа релевантен за неговата намена.

  Експертот за сајбер безбедност Адрианус Варемеховен рече дека вкрстеното следење е златен рудник за огласувачите и им овозможува „да соберат многу информации за вас, сето тоа без ваше знаење“. Но, тој вели дека не е можно да се запрат паметните уреди за домаќинство да испуштаат такви ултразвучни бранови, дури и ако не се поврзани на интернет.Наместо тоа, единствениот начин да се заштитите од какво било несакано следење беше да проверите какви „дозволи“ им дале корисниците на апликациите што ги инсталирале, особено дали имаат пристап до микрофонот. Тој исто така сугерираше дека паметните телефони би можеле да собираат податоци од прислушувањето на нашите приватни разговори, иако доказите досега се само анегдотски.

  Во експериментот на компанијата, членовите на персоналот разговараа за теми за кои никој никогаш не покажал интерес, во последователни денови со нивните телефони во непосредна близина.

  Еден од учесниците, Џејсон, зборуваше за купување на ново Volvo. И покрај тоа што никогаш не поседувал автомобил, не покажувал интерес за него или го барал брендот на интернет, тој бил преплавен со реклами на Volvo.

  Варменховен рече: „Тешко е да се каже колку често паметните телефони ги прислушуваат вашите приватни разговори, но технологијата секако е на место“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img