More

  Дали јадењето јогурт навистина може да го намали ризикот од дијабетес? Еве што велат експертите!

  spot_img

  Како извор на протеини, јогуртот помага во регулирањето на шеќерот во крвта и може да помогне во регулирањето на гладот ​​подоцна во текот на денот, особено ако се јаде на појадок.

  Може ли јогуртот да помогне во спречување на дијабетес тип 2? Според новата одлука на Американската агенција за храна и лекови (ФДА) – може! Почнувајќи од 1 март 2024 година, ФДА објави дека не се противи на употребата на одредени квалификувани здравствени тврдења поврзани со потрошувачката на јогурт и намалениот ризик од дијабетес тип 2, се додека тие се формулирани на начин што не ги доведува во заблуда потрошувачите, Yahoo извештаи.

  Двете барања што сега се дозволени вклучуваат:

  Јадењето јогурт редовно, најмалку 2 чаши (3 порции) неделно, може да го намали ризикот од дијабетес тип 2. ФДА заклучи дека има ограничени информации за поддршка на ова тврдење.
  Конзумирањето јогурт редовно, најмалку 2 чаши (3 порции) неделно, може да го намали ризикот од дијабетес тип 2, според ограничените научни докази.
  Но, што точно е квалификувано здравствено тврдење? „ФДА смета дека квалификуваното здравствено тврдење е тврдење кое е поткрепено со научни докази, но не го исполнува стандардот на „суштински научен договор“ (SSA), објасни регистрираниот диететичар и едукатор Ерин Палински-Вејд.

  Додека стандардот SSA бара добро дизајнирани студии и консензус меѓу научниците за здравствените ефекти на храната, квалификуваното здравствено тврдење не бара ваков вид обемна поддршка. Поради оваа причина, FDA наложува специфични формулации околу овие тврдења.

  „Може да ги доведе во заблуда потрошувачите…
  Имајќи ја предвид оваа семантика, некои се загрижени дека оваа нова одлука може да ги наведе потрошувачите погрешно да веруваат дека јогуртот е магична напивка за дијабетес тип 2. „Може да ги заведе потрошувачите да мислат дека јогуртот може да биде брз лек за нивниот шеќер во крвта“, рече диететичарот. Керолин Томасон. Ова дефинитивно не е така, бидејќи не сите јогурти се идеални за одржување на стабилна гликоза во крвта. Сепак, некои истражувања за јогуртот и дијабетес тип 2 ветуваат.

  Одобрувањето на тврдењата за јогурт и дијабетес е развој со години во изработка. Уште во 2018 година, Danone Северна Америка (чии подружници ги вклучуваа јогуртите Dannon, Activia и Silk) поднесе петиција до FDA да бара одобрение да ги рекламира своите производи како намалување на ризикот од дијабетес тип 2.

  Петицијата ја истакна поврзаноста на јогуртот заснована на докази со помала инциденца на дијабетес тип 2. Исто така, забележано е дека некои истражувања го поврзуваат јогуртот како цела храна (наместо неговите индивидуални хранливи материи) со помал ризик од дијабетес тип 2.

  Во текот на следните неколку години, FDA ги прегледа овие докази, на крајот заклучувајќи дека „некои веродостојни докази“ поддржуваат обратна врска помеѓу внесот на јогурт и ризикот од дијабетес (иако тие забележаа дека „доказите се ограничени.“) Така, се роди квалификуваното тврдење за здравјето .

  Дали јадењето јогурт спречува дијабетес тип 2?
  Јогуртот одамна е познат како здрава храна поради високата содржина на пробиотици и протеини. Можно е овие хранливи материи да доведат до намален ризик од дијабетес тип 2. „Како извор на протеини, јогуртот помага во регулирањето на шеќерот во крвта и може да помогне во регулирањето на гладот ​​подоцна во текот на денот, особено ако се јаде на појадок“, вели таа.Томасон.

  Пробиотиците, од друга страна, би можеле да бидат терапевтски третман за дијабетес тип 2 поради нивната способност да го намалат воспалението, според студија од 2023 година. Како што истакна Данон, неколку студии, исто така, ги разгледаа ефектите на јогуртот од целосна храна врз дијабетес тип 2.

  Прегледот од 2022 година во The Journal of Dairy Science, на пример, покажа дека повеќето кохортни студии откриле дека ферментираните млечни производи имаат заштитни ефекти против развој на дијабетес. Меѓу намирниците кои штитат од болести, јогуртот е најконзистентен. Студијата од 2017 година во Journal of Nutrition заклучи дека, во контекст на поширока здрава исхрана, јогуртот може да го намали ризикот од дијабетес тип 2 кај здрави и постари возрасни лица со висок кардиоваскуларен ризик.

  Од друга страна, не сите истражувања се толку импресивни. Мета-анализата на Nutrients од 2019 година покажа дека пробиотскиот јогурт нема никакви ефекти врз гликозата во крвта на гладно, инсулинот на гладно или отпорноста на инсулин. А некои јогурти дури може да бидат штетни за луѓето со (или изложени на ризик од) дијабетес тип 2, рече Палински-Вејд; „Многу јогурти на пазарот се засладени со големи количини на додаден шеќер, што може да има негативно влијание врз шеќерот во крвта“, пренесува Вечерњи лист.

  Избор на здрав јогурт
  За да направите паметен избор за шеќерот во крвта, најдобро е да не земате ниту еден јогурт од полицата. „Кога станува збор за подобрување за шеќер во крвта и дијабетес, незасладениот јогурт со живи активни култури (пробиотици) може да понуди најголеми придобивки“, препорача Палински-Вејд. Таа ја поттикнува да јаде високопротеински јогурт (како обичен грчки јогурт) за да го балансира шеќерот во крвта и да и го регулира апетитот.

  Меѓутоа, ако навистина сакате некој вкус, имате опции. „Можете да барате вкусни опции без додаден шеќер“, предложи Томасон, „Иако тие често се засладени со вештачки засладувачи или состојки како стевиа, тие нема да ви го зголемат шеќерот во крвта“.

  Како да се спречи дијабетес тип 2 со друга храна?
  Јогуртот може да има придобивки за шеќерот во крвта, но тоа не е единствената храна што може да помогне во спречување на дијабетес тип 2. Според Палински-Вејд, храната како бобинки, грав, леќа, бадеми и авокадо го одржуваат нивото на гликоза стабилно.

  Општо земено, антиинфламаторната диета како медитеранската или ДАШ диетата исто така може да го држи под контрола шеќерот во крвта. Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), диетата во медитерански стил има придобивки како што се подобрени нивоа на хемоглобин А1Ц и холестерол.

  Секако, доколку сакате јогурт, слободно вклучете го како ужина, се додека е со малку шеќер и богат со протеини. „Ако веќе имате дијабетес“, рече Томасон, „јогуртот може да ви помогне да го контролирате шеќерот во крвта и да обезбеди здрава доза на протеини и пробиотици кои го зајакнуваат цревата“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img