More

  Дали имате проблеми со меморијата? Овој необичен зачин би можел да помогне

  spot_img

  Ако имате проблеми со меморијата, особено кога сакате да запомните нешто ново или голема количина на информации, не посегнувајте по кафе или други стимуланси. Јадете го наместо тоа – Васаби.

  Имено, научниците од Универзитетот Тохоку открија дека Васаби, зачин кој најчесто се конзумира со суши и најмногу наликува на рен или сенф, позитивно влијае на зајакнувањето на меморијата.

  Васаби или Wasabia japonica е растение кое спаѓа во истата група како зелката, брокулата и ренот, а расте во планинските долини на јапонските реки.

  На домашниот пазар може да се најде во специјализирани продавници кои продаваат неколку зачини.

  Водачот на истражувањето Руи Нучи, вонреден професор на Институтот за развој, стареење и рак, истакна дека е изненаден од нивото на резултатите во студијата, но исто така додаде дека студијата се базирала на мал број волонтери.

  Во една студија објавена во списанието Nutrients, Нучи и неговите колеги потсетија дека претходните истражувања ги покажале и здравствените придобивки од конзумирањето на васаби. Сепак, резултатите добиени во нивната студија беа навистина драматични.

  Силни антиинфламаторни и антиоксидантни својства
  Тие објаснуваат дека активната состојка во Васаби е соединение наречено 6-MSITC, кое може да се најде во траги и кај други растенија. Ова соединение има силни антиинфламаторни и антиоксидантни својства, што веројатно е одговорно за неговото влијание врз меморијата на испитаниците.

  Во студијата, 72 волонтери на возраст од 60 до 80 години беа поделени во две групи. Едната група земала 100 милиграми екстракт од васаби пред спиење, а другата добила плацебо. По три месеци, групата која земала васаби забележала подобрување на краткорочната и долгорочната меморија, а тоа било потврдено и со стандардните тестови. Нивните резултати беа подобри за 18 проценти.

  Истражувачите веруваат дека 6-MSITC е одговорен за ова, бидејќи го намалува воспалението и нивото на оксиданти во хипокампусот, областа на мозокот одговорна за меморијата.

  Како што пишува ZIMO, нивниот план е да го прошират истражувањето и на други возрасни групи за да видат дали Васаби може да го забави губењето на меморијата кај пациенти со деменција.

  Но, пред да почнете да нарачувате васаби од рестораните, имајте на ум дека ова растение е исклучително тешко за одгледување, па затоа рестораните за брза храна обично го заменуваат со обичен рен обоен во зелено. Но, ако можете да добиете вистинско Васаби, повелете и уживајте во неговите позитивни ефекти.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img