More

  Дали имате проблеми со алергии? Во тоа може да ви помогне специјален семафор

  spot_img

  Леновската треска или астмата на многумина им го горчливо уживањето во пролетта. Со користење на онлајн семафор, можете да ги намалите или дури и да ги спречите симптомите предизвикани од поленот во воздухот.

  Иако пролетта често се смета за најубаво годишно време, многумина се спречени да уживаат во овие месеци поради алергија на полен.

  Оваа година цвеќињата и дрвјата цветаат многу порано од минатите години, па затоа сезоната на поленска треска и други алергии на полен започна порано. Затнатиот нос, понекогаш придружен со чешање, отежнато дишење и кивање се проблеми што ги мачат многумина. Во некои случаи, покрај опишаните симптоми, може да се појави чешање на очите или ушите, дури и на грлото. Некои луѓе се чувствуваат како да имаат песок во очите, црвенило и солзи.

  Алергенскиот полен се појавува во воздухот во четири временски бранови:

  – Првиот бран се јавува во зима, во топол јануари, а најчесто во февруари со леска и евла.

  – Вториот бран се јавува кон крајот на март и во април. Донесува полен од бреза и други дрвја поврзани со брезата (црн и бел габер, даб, бука).

  – Третиот бран во мај е обележан со треви. Тоа трае до средината на август.

  – Четвртиот бран содржи полен од пелин и ајдучка трева и трае од август до октомври.

  Како што е објаснето на страниците на Институтот за јавно здравје д-р Андрија Штампар, поленот е дефиниран како најсилниот природен аероалерген и најчеста причина за алергиски заболувања на респираторниот систем, особено во развиените земји. Поради нивната големина, зрната полен не можат да навлезат длабоко во респираторниот тракт, но предизвикуваат симптоми типични за алергиски ринитис, кои ги зафаќаат очите, носот и носната шуплина.

  Основната карактеристика на полинозата е годишната периодичност, односно појавата на симптомите во моментот на опрашување на растенијата. Епидемиолошките студии од целиот свет покажаа дека 25% од светското население е алергично, со тенденција на зголемување без разлика на возраста, расата и социјалниот статус.

  Појавата на симптоми на алергиска реакција зависи од степенот на алергеност на поленот и неговата концентрација во воздухот. Имајќи предвид дека изложеноста на одредени нивоа на полен кај чувствителните луѓе не ги развива истите симптоми на алергиска реакција, беше направена табела со опсег на концентрации за одредени групи полен: полен од дрвја, трева и трева.

  Претстојното ладење носи олеснување

  Растенијата почнуваат да ослободуваат полен веќе наутро. Како што воздухот се загрева наутро, зрната се зголемуваат со топлиот воздух. Во доцните попладневни часови, кога воздухот се лади, тие се таложат со постудениот воздух. За време на сезоната на цветање на растенијата со добро време и слаб ветер, загадувањето на воздухот со полен е големо. На влажно, дождливо време и силен ветер, товарите се мали и обично не предизвикуваат здравствени проблеми. Така, претстојното ладење и врнежи ќе им донесат привремено олеснување на оние кои се алергични на полен.

  Што може да се направи за да се намали внесот на полен во организмот?
  Информирајте се за динамиката на алергенскиот полен на дневна и неделна основа (следете го семафорот за алергија и прогнозата за полен) и соодветно организирајте ги вашите дневни активности, советува НЗЈЗ.

  Избегнувајте да одите во природа за време на сончево и ветровито време.

  Избегнувајте да излегувате надвор по невреме со грмотевици, особено за време на високи концентрации на полен на тревата.

  За излегување во природа одберете го периодот после дождот, бидејќи тогаш концентрацијата на полен во воздухот е најмала.

  Откако ќе поминете време на отворено, при враќање дома, измијте ги рацете, туширајте се, измијте ја косата и пресоблечете се, за да спречите внесување на полен во просторот каде што престојувате.

  Не ги сушите алиштата во воздух за време на цветањето на растенијата што ви предизвикуваат проблеми и при високи концентрации на полен во воздухот.

  Затворете ги прозорците за време на најинтензивното опрашување/производство на полен.

  Носете очила за сонце во текот на денот.

  Четкајте ги и измијте ги миленичињата бидејќи тие исто така собираат полен.

  Доколку е можно, останете во затворени и климатизирани простории.

  Редовно уредувајте ги вашите градини и тревници.

  Доколку сте алергични, заштитете се кога го косите тревникот, односно носете маска за лице.

  Избегнувајте одење покрај и низ области со плевел.

  Планирајте го вашиот одмор користејќи ги достапните календари за полен за одредена област.

  Редовно земајте ја терапијата што ви ја препишал вашиот лекар.

  Семафор за алергија
  Секојдневното следење на динамиката на појавата на алергенскиот полен во воздухот е од примарно значење за лекарите и луѓето чувствителни на одредени полен. Податоците за дневните трендови на концентрациите на полен се позначајни при проценката на изложеноста на алерген и се претставени во форма на семафор за алергија и прогноза за полен.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img