More

  Дали ги имате овие вредни монети од едно и две евра? За некои може да се добијат и 2000 евра!

  spot_img

  Ретките монети се многу профитабилна област за собирање. Нумизматичките ентузијасти секогаш се во потрага по највредните примероци. Можете ли да препознаете ретки монети? Прочитајте подолу како да знаете дали е ретка монета, па проверете дали можеби ја имате во ваша сопственост.

  Како да препознаете ретки монети?
  Во случајот на еврото, монетата може да стане ретка и затоа колекционерна поради неколку фактори:

  1. Грешки во ковањето: Најпознатиот случај е италијанската монета од еден цент од 2002 година, која била искована со погрешен споменик на задната страна. Наместо Кастел Дел Монте, на оваа монета е прикажана Крт Антонелиана. Грешката беше откриена доцна, а овие монети станаа исклучително ретки, но и вредни, па за ваква копија можете да добиете 2500 евра или повеќе.

  2. Начин на издавање: Некои монети стануваат ретки бидејќи е тешко да се следат поради начинот на дистрибуција. Таков е случајот со финските комеморативни монети од 2 евра (2004). Овие монети не биле во оптек заедно, туку расфрлани како златни билети до фабриката за чоколади, пишува платформата Јанг.

  3. Земја на издавање: Она што може да ја направи монета ретка и вредна е самата земја на издавање, бидејќи овој фактор може да влијае на достапноста и количината. Малите земји од еврозоната, како што е Андора, ги издаваат во ограничен број. Некои монети се ретки затоа што првпат биле издадени од земја која одлучила да усвои единствена валута, како што беше случајот со Словенија во 2007 година.

  4. Комеморативни монети: во случајот на еврото, ретките комеморативни монети може да бидат само монети од 2 евра (ова го одредува ЕЦБ, која, меѓу другото, го одобрува максималниот износ на комеморативни парчиња што секоја земја може да издава секоја година). Полесно се наоѓаат во оптек и стануваат ретки само во некои случаи.

  Накратко, колку е поретка монетата, толку е поголема нејзината вредност, а тоа особено важи за ретките антички монети кои повеќе не се произведуваат. Дополнително, вредноста е поголема доколку нивната состојба на зачувување е блиска до оригиналот.

  Ретки монети од 2 евра
  Во продолжение прочитајте кои се најретките монети од 2 евра во оптек. Оваа категорија главно ги вклучува комеморативните монети.

  Финска 2004: Оваа монета е со вредност од околу 50 евра. На него се прикажани ластари кои растат нагоре од столб, а првите ги претставуваат новите земји кои се приклучија на Европската унија, додека столбот е самата институција.

  Кнежество Монако 2007: На монетата е прикажана Раса Кели, издадена на 25-годишнината од нејзината смрт. Оваа монета е скапоцена затоа што се исковани само 2000. Неговата вредност е околу 2000 евра.

  Ватикан 2005: Монетата беше издадена во 2005 година за да го прослават Светскиот ден на младите во Келн. Има 100.000 примероци, а вредноста е околу 300 евра.

  Сан Марино 2004: Има 110.000 од овие монети, а нивната вредност се движи помеѓу 100 и 300 евра. Го прикажува Бартоломео Боргези, италијански историчар.

  Франција 2019: Оваа ретка монета прикажува ликови од стриповите на Рене Госини каде главни херои се Астерикс и Обеликс. Нивната вредност се движи меѓу 40 и 100 евра.

  Словенија 2007: Вкупно 400.000 од овие ретки монети беа издадени за да ја прослават 50-годишнината од Римските договори, кои доведоа до раѓањето на Европската унија. Вредноста на овие монети е 50 евра. Сите земји од еврозоната ја исковаа оваа монета со иста слика (отворена книга и натпис „Европа“), само натписот е на различни национални јазици.

  Ретките некомеморативни монети од 2 евра, т.е. оние што редовно ги издаваат централните банки, ги вклучуваат оние на Грција 2011 (15.000), Грција 2007 (20.000), Грција 2004 (30.000), Кипар 2013 (90.000), Кипар во 2015 година (01).

  Ретки монети од едно евро
  Ако барате ретки монети од 1 евра, мора да земете предвид дека нема комеморативни примери како што има во случајот со монети од 2 евра. Монетите од едно евро се ретки поради нивното ограничено издание и годината на издавање. Еве неколку примери:

  – Андора 2018: тираж 20.000

  – Австрија 2012: тираж 60.000

  – Белгија 2013: тираж 25.500

  – Кипар 2013: тираж 100.000

  – Естонија 2016: тираж 20.000

  – Финска 2018: тираж 50.000

  – Франција 2015: тираж 35.500

  – Германија 2018: тираж 42.625

  – Грција 2017: тираж 16.200

  – Ирска 2016: тираж 89.000

  – Латвија 2018: тираж 7.000

  – Литванија 2018: тираж 5.000

  – Луксембург 2018: тираж 63.000

  – Малта 2014: тираж 25.000

  – Кнежество Монако 2011: тираж 7.000

  – Холандија 2017: тираж 47.017

  – Португалија 2012: тираж 44.000

  – Република Сан Марино 2016: тираж 30.400

  – Словачка 2018: тираж 17.300

  – Словенија 2018: тираж 8.750

  – Ватикан 2005: тираж 60.000

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img