More

  Дали фарбањето на косата е лошо за вашето здравје?

  spot_img

  Многумина од нас сакаат да ја менуваат бојата на косата од време на време, без разлика дали се работи за покривање на седите влакна или едноставно експериментирање со нов изглед. Но, дали некогаш сте се запрашале какво влијание може да има честото боење на косата врз вашето здравје? Ајде да истражиме што вели науката за можните ризици.

  Научниците со децении ја истражуваат врската помеѓу боите за коса и ракот. Иако наодите се мешани, некои истражувања укажуваат на можна врска, особено кога станува збор за рак на мочниот меур кај фризери изложени на трајни бои произведени пред 1980-тите. Колку подолго работеле фризерите и биле изложени преку кожата или белите дробови, толку е поголема веројатноста да развијат рак на мочниот меур.

  Сепак, други студии не го открија овој зголемен ризик, што може да биде затоа што производителите почнаа да произведуваат помалку токсични формулации по 1970-тите.

  Ракот на дојката, сепак, се чини дека е поврзан со трајно боење на косата, вели др. Александра Вајт, епидемиолог во Националниот институт за здравје и животна средина.

  Во студија од 2019 година на повеќе од 46.000 жени, Др. Вајт и нејзините колеги откриле дека оние кои често користеле трајна боја за коса (на секои пет до осум недели) имале 9% поголем ризик од рак на дојка од оние кои не користеле боја за коса.

  Тоа може да звучи како голем скок, но всушност е „многу мало зголемување на ризикот од рак на дојка“ кога се става во контекст на ризикот во текот на животот на жената, вели д-р. Бело. Во просек, жените имаат околу 13% шанси да развијат рак на дојка, така што 9% зголемување на таа вредност го зголемува нејзиниот животен ризик за само еден процентен поен, на околу 14%.

  Разлики меѓу расите
  „Меѓутоа, кога податоците беа поделени по раса, ризикот за црните жени беше значително поголем“, рече др. Бело.

  Црните жени кои често ја фарбаа косата имале 60% поголем ризик од рак на дојка, зголемувајќи го нивниот животен ризик до скоро 21% – во споредба со околу 14% кај белите жени.

  Оваа врска помеѓу трајната боја на косата и ризикот од рак на дојка кај црните жени е докажана во други студии. Иако не е јасно што би можело да биде причината за овие расни и етнички разлики, вели др. Нада Елбулук, вонреден професор по дерматологија на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Јужна Калифорнија.

  Една од можностите е дека други производи за коса популарни меѓу црните жени, како што се хемиските пегла, релаксатори и масла за коса, исто така, може да играат улога. Но, потребни се повеќе истражувања.

  Различни видови на бои
  Според др. За Голдберг, наодите од студијата може да се мешаат бидејќи хемиските комбинации што се користат во боите за коса може многу да варираат помеѓу производите и еволуирале со текот на годините. Ова го прави невозможно да се генерализираат за сите бои за коса.

  За разлика од дрогата, вели др. Белите производи за коса не се строго регулирани. Производителите не мора да докажат дека нивните производи се безбедни пред да ги продадат, и бидејќи нивните формулации често се сопственички, може да биде тешко да се знае што има во нив.

  Сепак, едно откритие беше прилично конзистентно. Привремените и полутрајните бои за коса, кои се мијат со текот на времето, се чини дека се побезбедни од трајните бои, кои предизвикуваат трајни хемиски промени во вратилото на косата.

  „Тешко е да се знае кои специфични хемиски соединенија би можеле да предизвикаат зголемување на ризикот од рак“, вели др. Бело.

  Но, истражувањата сугерираат дека ароматичните амини и феноли, кои се наоѓаат во трајните бои за коса, имаат канцерогени ефекти.

  Побезбедни стратегии
  Бидејќи ниту една студија не докажала дека бојата на косата сама по себе предизвикува рак, вели др. Елбулук, ваше е да одлучите дали сакате да продолжите со рутината за боење, со оглед на сите други потенцијални фактори на ризик што ги имате.

  Ако сакате да играте безбедно, разгледајте ги овие стратегии:

  Поретко бојадисувајте ја косата. Иако не е дефинитивно дека колку почесто ја бојадисувате косата, толку е поголем ризикот од рак на дојка, „добар принцип на претпазливост е да се намали зачестеноста на употребата“, вели др. Бело.
  Избегнувајте трајна боја на косата за време на бременоста. Не е сигурно дека канцерогените хемикалии во бојата за коса може да го зголемат долгорочниот ризик од рак кај фетусот во развој, но постојат докази дека хемикалиите може да ја зголемат шансата за развојни проблеми. Затоа, најдобро е трудниците да избегнуваат употреба на боја за коса „барем во првиот триместар“, вели др. Голдберг.
  Следете ги внимателно упатствата за боење. Кога ја бојадисувате косата дома, носете заштитни ракавици, нанесете ја бојата во добро проветрена просторија, не оставајте ја на главата подолго отколку што е наведено во упатствата и исплакнете го скалпот темелно кога ќе завршите. Ова треба да помогне да се минимизира хемиската апсорпција и да се намали ризикот од иритација на кожата.
  Пробајте бои со поблаги состојки. За разлика од трајните бои за коса, полутрајните и привремените бои содржат помалку агресивни хемикалии кои не продираат во косата. Уште побезбедно: Пробајте боја од растителна основа, како Хена, вели др. Голдберг. Иако овие бои ја немаат трајноста на трајните бои, се чини дека тие не се поврзани со рак и имаат помала веројатност да ја иритираат кожата од хемиските бои.
  Значи, иако нема дефинитивен доказ дека бојата опаѓањето на косата предизвикува рак, некои студии укажуваат на можен зголемен ризик, особено со честа употреба на трајни бои.

  Ако сте загрижени, размислете да ограничите колку често ја бојадисувате косата и да пробате поблаги производи за да ја намалите изложеноста на потенцијално штетни хемикалии. На крајот, на вас останува да ги одмерите вашите приоритети и да направите избор со кој се чувствувате удобно.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img