More

  Дали е вистина дека голтаме осум пајаци годишно за време на спиењето?

  spot_img

  Верувањето дека секоја година голтаме во просек по осум пајаци во сон, стана толку вкоренето во популарната култура што многу луѓе сега го прифаќаат како факт.

  Помислата за суштество со осум нозе што лази по перницата, се качува по нашето лице и ни се вовлекува во отворената уста додека спиеме, сигурно е кошмар за сите.

  Реалноста, сепак, е сосема поинаква: ние воопшто не голтаме пајаци.

  Постојат неколку причини зошто пајаците не ни го нарушуваат сонот. Како прво, ние сме исклучително големи во споредба со нив, па нè гледаат само како дел од пејсажот, пренесува РТС.

  Подеднакво важно, пајакот што талка низ нашата соба го доживува заспаниот човек како апсолутно застрашувачки феномен, бидејќи обично кога спиеме правиме многу врева додека дишеме и додека ни чука срцето. Овие звуци создаваат вибрации на кои пајаците се исклучително чувствителни. Како резултат на тоа, тие веројатно ќе се потрудат да не избегнат.

  Додека размислувате за застрашувачката слика на пајакот кој влегува во вашата уста, размислете за ова: за еден пајак да заврши во нашата уста, би била потребна речиси неверојатна серија на настани. Шансите пајакот да ја нападне или да ви влезе во устата дури еднаш се речиси нула.

  Постојат илјадници различни видови на пајаци, а многу малку живеат во нашите домови. Оние што плетат мрежа на нашите ѕидови се главно мали и сосема безопасни. Нашите отворени, влажни усти ни најмалку не им се привлечни. Ним им треба и кислород, така што нашата отворена уста би изгледала како топла, влажна пештера полна со јаглерод диоксид и пареа.

  Кој пресметал дека голтаме осум пајаци годишно?
  Овој „факт“ дека голтаме осум пајаци годишно во сон веројатно потекнува од статија објавена во едно списание во 1993 година, која се занимава со тоа како луѓето без двоумење ги прифаќаат како факти информациите што ги читаат на Интернет, без разлика колку се смешни или бесмислени. може да изгледа.

  Авторот наведе измислена статистика за пајаците како необичен пример, само за да види колку брзо ќе се рашири како факт на Интернет.

  Ако некогаш се случи тоа, тешете се со сознанието дека проголтаниот пајак ќе влезе во желудочната киселина и ќе умре речиси веднаш, „без никакви последици за нас“, нагласува Бил Шеер, почесен професор по биологија и поранешен претседател на Арахнолошкото друштво на Америка. „Всушност, само би добиле малку повеќе протеини.

  Експертите признаваат дека е можно пајак да влезе во нашата уста додека спиеме, но шансите се толку мали што се занемарливи. Ако пајакот ви се качи на лицето додека спиете, мавтањето на осум ситни нозе веројатно многу брзо ќе не разбуди.

  Само мал број видови пајаци ги делат нашите домови со нас, а повеќето од нив претпочитаат осаменост. Тие живеат во мрежи во тивки агли или населуваат области каде луѓето поминуваат малку време, како што се подрумите и таваните.

  Освен ако пајакот во вашиот дом не е вознемирувачки или не страдате од тешка арахнофобија, ентомолозите ве поттикнуваат да го оставите на мира. Пајаците можат да бидат многу корисни бидејќи јадат многу помали штетници кои можат да ни го загорчат животот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img