More

  Дачиќ го критикува Хило за поддршка на женските обвинителки – грубо мешање во работите на Србија

  spot_img

  Министерот за надворешни работи Ивица Дачиќ изјави дека акцијата на американската амбасада претставува отворено и грубо мешање во внатрешните работи на суверената држава Србија.

  Знам дека на големите сили им се чини дека можат да направат се, но замислете како би изгледало Марко Ѓуриќ да прими американски обвинител или судија во нашата амбасада во САД“, вели Дачиќ во писмената изјава.

  Тој додаде дека оваа постапка е во директна спротивност со желбата за развој на добри билатерални односи.

  „Србија е секогаш отворена и подготвена за дијалог, но сите странски претставници мора да ги почитуваат основните принципи на Виенската конвенција дека немаат право да се мешаат во внатрешните работи на земјите во кои се акредитирани“, рече Дачиќ.

  Американскиот амбасадор Кристофер Хил денеска се сретна со замениците обвинители Бојана Савовиќ и Јасмина Пауновиќ, а на Твитер профилот на американската амбасада во Србија е објавено дека „независното судство и борбата против корупцијата се клучни за напредокот на Србија, а особено за членството во Европска унија.”

  „САД целосно ја поддржуваат Србија во овој напор и го ценат партнерството на професионалци во Обвинителството кои се свесни за тоа, како Бојана Савовиќ и Јасмин Пауновиќ“, се наведува во соопштението, заедно со фотографијата на амбасадорот Кристофер Хил со Савовиќ и Пауновиќ.

  Да потсетиме, Бојана Савовиќ и Јасмина Пауновиќ беа заменици обвинители во белградското Високо јавно обвинителство кои истражуваа проневера во ЕПС, кои ги чинеа граѓаните на Србија околу 7,5 милиони. Нивното пренесување, а потоа и конфискацијата на овој случај, се случи само еден ден по апсењето на шестмината осомничени, кои обвинителството ги обвинува дека фалсификувале документи и тврделе дека е изградена индустриска пруга од железничката станица Стиг до термоцентралата Костолац Б. , што не постои. Како што покажа досегашната истрага, работата никогаш не била завршена и парите биле исплатени на приватни фирми, па државното претпријатие ЕПС било оштетено за речиси 7,5 милиони американски долари.

  Случајот е одземен од обвинителите без образложение, а Савовиќ и Пауновиќ се префрлени во друго одделение на обвинителството. Вишото јавно обвинителство преку соопштение наведува дека се работи за „префрлање“ според редовниот годишен план во други ресори. Сепак, дел од опозицијата и професионалните здруженија и невладините организации сметаат дека се работи за притисок од правосудните органи врз независните обвинителки, како и за прикривање на случаи на висока корупција. Обвинителот Ненад Стефановиќ, првиот човек на Вишото јавно обвинителство во Белград, ги негираше тие обвинувања.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img