More

  Често занемарена причина за замор – и се што ви треба е овој пијалок

  - Advertisement -

  Дали ги обвинувате топлината, лошиот сон или напорната работа за вашиот замор? Проверете друга – често занемарена – причина.

  Дури и блага дехидрација ги намалува физичките перформанси, предизвикува чувство на гадење, понекогаш дури и вртоглавица, според истражувањето објавено во Journal of Nutrition. Сепак, сувата уста и темната урина не се сигурни показатели, затоа погрижете се претходно да пиете доволно.

  Како што пишуваат на веб-страницата на Универзитетот Харвард, дури и нешто толку едноставно како обезбедување на соодветна хидратација може да има големо влијание врз вашата благосостојба.

  Водата игра клучна улога во сите процеси во телото. Меѓу другото, помага во трансферот на хранливи материи до клетките на телото и ги отстранува отпадните материи. Околу 50 до 60 проценти од вашата телесна тежина е вода, но постојано ја губите преку пот, урина и дишење.

  Кога сте дехидрирани, може да се чувствувате уморни и слаби.

  Конзумирањето доволно количество вода е особено важно во топлите денови, а со тоа се заменува изгубената течност и се одржува енергијата.

  Пиењето многу течности во пијалоците и храната полни со вода (овошје, зеленчук, супи) ќе ви помогне да ја надополните водата што вашето тело ја губи во текот на денот и ќе ве одржува со енергија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img