More

  ЧЕСТИТКА НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ПЕЦАКОВ ЗА ДЕНОТ НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ

  spot_img

  Градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков упати честитка по повод 24 мај, денот на  сесловенските просветители  Кирил и Методиј.

  – На сите просветни работници, ученици и на сите граѓани на  Општина Охрид  им  го честитам 24 мај, Денот на сесловеснките просветители Светите браќа Кирил и Методиј.

  Благодарение на нивната   извонредна   просветителска  дејност, денес го имаме најголемото духовно богатсво  јазикот и идентитетот. Писменоста на еден народ е најголемата и најважната придобивка на цивилизацијата.

   Создавајќи ја првата азбука глаголица,  Кирил и Методиј   ги поставиј темелите за  описменување на словенските народи.

  Нека е вечно нивното име затоа што на основите на  глаголицата се создаде кирилицата со што се обезбеди стандардизација на македонскиот јазик и писмо. Благодарение на нивното дело и ние Македонците, како дел од словенското семејство народи имаме можност и благослов на мајчин јазик да ја развиваме својата култура, уметност, образование и наука– стои во честитката на градоначалникот Пецаков.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img