More

  Брус Вилис негира дека ќе ги продаде правата за користење на своето лице

  spot_img

  Поранешниот американски филмски и телевизиски актер Брус Вилис негираше дека ќе ги продаде правата за користење на своето лице. Во изминатите неколку дена медиумите објавија дека Вилис, кој поради болест ја заврши кариерата, се уште се појавува на филмските екрани и екраните, бидејќи правата за користење на неговото лице ги купила компанија која се занимава со „deepfake“ технологија.

  Изминативе денови неколку медиуми објавија дека поранешниот американски филмски и телевизиски актер Брус Вилис ги продал правата за користење на своето лице. Тие наводно биле купени од руската компанија Deepcake, која се занимава со креирање видеа со таканаречената deepfake технологија.

  Во март 67-годишниот Вилис објави дека повеќе нема да настапува поради афазија, која влијае на когнитивните способности. Продажбата на правата за користење на неговиот имиџ би значело дека тој ќе продолжи да се појавува на телевизиските екрани преку „дигитални двојници“, како што објавија медиумите во последните денови.

  На пример, медиумската агенција Ројтерс објави статија за тоа како Дипкејк го користел лицето на Вилис во реклама за руската телекомуникациска компанија Мегафон. Употребата беше одобрена, или Вилис се согласи на тоа, постојано нагласува Ројтерс во написот.

  Денеска британскиот Би-Би-Си објави дека актерот негирал дека ги продавал правата за користење на неговиот имиџ преку свои претставници. Нивниот одговор на прашањето, но тој се согласил да биде користен во реклама за Мегафон, па Би-Би-Си се уште чека.

  Како што истакнува Би-Би-Си, употребата на вештачка интелигенција во создавањето филмови, телевизиски серии и реклами е растечки тренд. Во исто време, има и протести кои произлегуваат од загриженоста дека играчите ќе ја изгубат контролата врз употребата на нивните сличности и гласови или дека вештачката интелигенција целосно ќе ги замени.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img