More

  Брнабиќ: Притисокот врз Србија е еднаков на лицемерието на големите сили кои не притискаат

  spot_img

  Премиерката Ана Брнабиќ рече дека „предизвиците со кои се соочува нашата Србија денес се огромни, живееме во најтешкото време во претходните две децении, од 1999 година“, кога „во случајот со Србија, принципите на Обединетите нации Повелбата беа брутално прекршени“.

  „Газењето на Повелбата на Обединетите нации и принципите на меѓународното право во случајот на Србија, а во тоа време беше сосема јасно на сите што сакаа да видат и разберат, ја отвори Пандорината кутија и селективното толкување на принципите на меѓународното право го донесоа светот таму каде што сме денес“, рече Брнабиќ на комеморацијата на Денот на сеќавањето на жртвите на Србите, Ромите и Евреите, во Меморијалниот парк Јајинци, во Белград.

  Таа нагласи дека „затоа притисокот што денес го трпи Србија е правопропорционален на степенот на лицемерие на големите сили кои нè притискаат“.

  Според неа, „совеста на Србија е мирна затоа што никого не загрозува, ги почитуваме принципите на меѓународното право и не ги толкуваме од случај до случај, немаме двојни стандарди“.

  „Ние не гледаме во туѓите дворови, не работиме ничии зад грб и помагаме на секој што можеме. Ние сме посветени на мирот и регионалната соработка, за што најдобро сведочи иницијативата „Отворен Балкан“, истакна Брнабиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img