More

  Британските здравствени власти ќе почнат да нудат вакцини против мајмунски сипаници за геј мажите и бисексуалците

  - Advertisement -

  Британските здравствени власти ќе почнат да нудат вакцини против мајмунски сипаници за геј мажите и бисексуалците, бидејќи тие се изложени на најголем ризик да се заразат со таа болест.

  „Лекарите може да размислат да вакцинираат некои мажи кои се изложени на најголем ризик од инфекција“, се наведува во соопштението на Британската агенција за здравствена безбедност.

  Агенцијата идентификувала дека промискуитетните хомосексуалци се во најголем ризик да заболат од мајмунски сипаници.

  – Со вакцинирањето на ризичните групи се надеваме дека ќе го прекинеме синџирот на пренос на инфекција и ќе помогнеме да се намали епидемијата – истакна раководителката на Одделот за имунизација во Агенцијата за здравствена безбедност, д-р Мери Ремзи, раководителката на одделот за имунизација во Агенцијата за здравствена безбедност.

  Минатиот месец, водечки советник на Светската здравствена организација рече дека епидемијата на мајмуни сипаници надвор од Африка веројатно се проширила преку сексуалната активност помеѓу мажите за време на забави во Шпанија и во Белгија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img