More

  Британската организација ги повика луѓето да не косат тревници еден месец

  - Advertisement -

  Британската хуманитарна организација за заштита на природата Plantlife ги повика луѓето да ги остават своите косилки во барака еден месец и наместо тоа да остават диви цвеќиња да растат и да цветаат, јавува Би-Би-Си.

  Тие исто така бараат од Британците да ги избројат цвеќињата што растат и да го снимат како дел од акцијата што организацијата ја спроведува. Од организацијата велат дека оставањето неисечена трева ќе создаде живеалиште од кое ќе имаат корист пчелите и другите инсекти.

  Тие тврдат дека пасиштата би можеле да бидат жаришта на биолошката разновидност ако се остават сами, и дека оние кои учествувале во кампањата минатата година пријавиле раст на повеќе од 250 растителни видови на нивните пасишта.

  Меѓу нив имало шумски јагоди, див лук и ретки видови, вклучително и змиски папрат, но и загрозени видови, како што се зеленокрилестите орхидеи.

  Испитаниците изброиле повеќе од 465.000 цвеќиња минатата година, вклучително и речиси 250.000 милиони маргаритки.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img