More

  Бран побарувачка на автомобилскиот пазар, најголем раст во Германија и Шпанија

  spot_img

  Продажбата на автомобили во ЕУ силно закрепна во април благодарение на бранот побарувачка на големите пазари и календарот, објави во средата здружението на производители ACEA.

  Во април во ЕУ се регистрирани 913.995 нови автомобили, 13,7 отсто повеќе од истиот месец лани, пресмета ACEA. Во март нивниот број е намален за 5,2 отсто во однос на истиот месец лани.

  Скокот го одразува бранот на побарувачка на сите големи пазари, особено во Шпанија и Германија каде што продажбата порасна за 23,1 и 19,8 проценти соодветно. Двоцифрен раст забележа и Франција, од 10,9 отсто, а по неа е Италија со раст на продажбата од 7,7 отсто, покажуваат податоците на ACEA.

  Добриот резултат во април делумно се базира на календарот и на два дополнителни дена од продажбата, со оглед на велигденските празници во април минатата година, посочуваат од здружението.

  Според податоците на ACEA, во април во Хрватска се регистрирани 7.264 нови автомобили, што е за 14,03 отсто повеќе од истиот месец лани. Во март продажбата се задржа на нивото од истиот месец минатата година.

  Европскиот пазар на електрични автомобили со батерии порасна за 14,8 отсто во април, пресмета ACEA, истакнувајќи го скокот од 45,2 отсто во Франција.

  Најголемиот европски пазар, оној на Германија, забележа стагнација.

  Во такви услови пазарниот удел на електричните автомобили благо падна во однос на март, на 11,9 отсто.

  Податоците за Хрватска покажуваат остар пад на продажбата на електрични автомобили на батерии, за 70,3 отсто. Продажбата на хибридни електрични модели, кои вклучуваат „полни и благи хибриди“, скокна за 30,3 отсто, а plug-in хибридите за 1,9 отсто.

  Хибридните електрични возила вклучуваат, според дефиницијата на ACEA, „целосни и делумни хибриди“ кои, во зависност од моќноста на батеријата, можат да возат во просек до 62 проценти од времето само со електрична енергија.

  Хрватска е над просекот
  Во првите четири месеци од оваа година, европскиот пазар за нови автомобили порасна за 6,6 отсто во однос на истиот период лани, со речиси 3,7 милиони продадени возила, пресмета ACEA.

  Во групата водечки пазари, најголем раст е забележан во Германија и Шпанија, со стапка од 7,8 отсто. Следуваат Франција и Италија со пораст на продажбата од седум и 6,1 отсто, соодветно.

  Според податоците на ACEA, во првите четири месеци од годинава во Хрватска се регистрирани 22.696 нови автомобили, што е за 13,8 отсто повеќе од истиот период лани.

  Европскиот пазар на електрични автомобили со батерии порасна за 6,4 отсто, со регистрирани 442.000 нови возила. Продажбата на „дизели“ е намалена за 8,2 отсто, со продадени 473.000 возила.

  „Бензинци“ ја потврдија лидерската позиција со пазарен удел од 36 отсто. Хибридните електрични автомобили го задржаа второто место со учество од 29,1 отсто.

  Продажбата на електрични автомобили на батерии во Хрватска падна за 66,5 отсто во првите четири месеци во споредба со истиот период минатата година. Хибридните електрични автомобили и plug-in хибридите се попопуларни, според растот на продажбата од 48,9 и 38,7 проценти, соодветно. Продажбата и на возилата „дизел“ и „бензинец“ е зголемена за 7,9 отсто, а за 7,2 отсто.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img