More

  Болката во градите не е секогаш срцев удар, таа може да биде знак за овие состојби

  spot_img

  Многумина често ја поистоветуваат болката во градите со срцев удар, но има многу причини за болка во градите.

  Срцев удар се случува кога протокот на крв кој го снабдува срцевиот мускул со кислород е значително намален или целосно запрен, пишува b92. Срцевиот удар може да предизвика болка која трае со часови и може да биде фатална доколку не ја третира лекар.

  Истегнат мускул во градите
  Некој може да го погреши затегнатиот пекторален мускул за нешто посериозно како срцев удар. Луѓето често паничат поради овој тип на болка, плашејќи се дека се во прединфарктна состојба.

  Сепак, ќе можете да ја разликувате со притискање на ѕидот на градниот кош. Ако притисокот е болен, поверојатно е дека вашата болка е предизвикана од повреда наместо од срцев проблем.

  Горушица
  Повремениот рефлукс е релативно чест и веројатно нема што да се грижите, но може да имате гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ) ако имате рефлукс повеќе од еднаш неделно.

  Киселината на желудникот е многу кисела, на PH скала помеѓу батеријата и оцетот, и како резултат предизвикува чувство на печење зад градите.

  Перикардитис
  Перикардитисот е воспаление на перикардот, слоевите на ткивото што го опкружуваат срцето. Острата болка во левата или предната страна на градниот кош е еден од најчестите симптоми на перикардитис.

  Болката може да се појави во стомакот, грбот, вратот или рамената. Болката може да биде поинтензивна кога дишете длабоко, кашлате, легнете или голтате.

  Плевритска болка во градите
  Оваа болка е поврзана со проблеми со белите дробови. Можете лесно да го помешате потеклото на болката, бидејќи и срцето и белите дробови се наоѓаат во градите. Плевритната болка во градите е воспаление на плеврата, но и на слузницата на белите дробови. Може да почувствувате ненадејно печење, остра или прободувачка болка во градите додека длабоко вдишувате.

  Костохондритис
  Костохондритис е воспаление на ткивото што ги поврзува ребрата со градната коска. Типично, костохондритисот предизвикува да чувствувате притисок на ѕидот на градниот кош.

  Точката на притисок може да биде нежна на допир како напнат мускул. Ова е претежно безопасна причина за болка во градите, но сепак е добра идеја да се посети лекар ако наеднаш развиете костохондрит.

  Панкреатитис
  Акутен панкреатит е ненадејно воспаление на панкреасот, кој се наоѓа веднаш зад стомакот. Најчесто, панкреатитисот предизвикува интензивна болка во стомакот која може да се прошири на градите.

  Напад на паника
  Нападот на паника може да ги има речиси истите симптоми како и срцев удар. Некои луѓе имаат семејна историја на напади на паника, а луѓето генерално ги доживуваат ненадејно и често без позната причина. Други симптоми на напад на паника: вртоглавица, чувство како да полудувате или умирате, палпитации на срцето, потење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img