More

  Битиќи обелодени дека тоа ќе се случи со промена на моделот

  - Advertisement -

  Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи во емисијата 24 анализа рече дека заседаваше Економскиот совет на владата, Битиќи обелодени дека се размислува и ќе се посегне по промена на моделот за раст на пензиите. Сегашниот модел не обезбедува достоинствен раст на пензиите.

  – Решение може само низ конструктивен дијалог. Кај минималната плата осигуруваме дека и наредните години ќе растат и кај пензиите истотака ќе има раст. Во делот кој разговараме е моделот со кој пензискиот фонд да се одржи стабилен и одржлив за да може од него да се добиваат пензии и наредните пензионери. Не сум научен да играм со проценти и со решение во кои не гледам доследна анализа. Предвидливоста ќе ја имаат до 2026. Сакаме решенија со кои ќе им овозможиме достоинствен живот. Сметам дека пензискиот фонд осигурува доволно стабилен приход за да се обезбеди пораст на пензиите – рече Битиќи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img