More

  Берош: Нема оправдана причина зошто некоја болница нема лек за корона

  - Advertisement -

  Во 26 болници низ Хрватска во моментов има 483 дози Веклури (ремдесивир) и 236 дози Ронапрева, лекови кои се користат за лекување на пациенти со Ковид-19, што е доволно за сите тековни потреби, посочуваат од Министерството за здравство. изврши итна проверка на состојбата со залихите во сите здравствени установи.

  „Лековите кои се наменети за потребите на нашите пациенти кои се лекуваат од инфекција со КОВИД-19 во болниците, како што се Веклури, односно Ремесивир и Ронапрева, се доволни за сите тековни потреби и се достапни за секоја здравствена установа во која било. време, како што покажа брзата проверка на состојбата на залихите на горенаведените лекови во сите наши болници, што ја изврши Министерството за здравство во понеделникот“, потенцира министерот за здравство Вили Берош и додава дека директорот или лице кое е специјално задолжено за ова е одговорно за состојбата на залихите во секоја болница и здравствена установа, а надлежните органи за проценка на потребниот вид лек лекар специјалист кој донесува одлука врз основа на постојната здравствена состојба и дијагноза на пациентите. .

  Според собраните податоци, во моментов во 26 хрватски клинички болнички центри, окружни и општи болници на залиха има 483 дози Веклури, попознат како ремдесивир и 236 дози Ронапрева, што е негова верзија, што се смета за доволно за сите тековните потреби за соодветен третман на пациентите заразени со вирусот СОВИД-19 кои се наоѓаат во болниците.

  Исто така, посочуваат од Министерството за здравство, дополнителни количини од горенаведените лекови се достапни за болниците и здравствените установи доколку се појави потреба од нив.

  „Практиката кај болниците е во случај на моментален недостиг на одреден лек, тие да си го префрлаат лекот еден на друг според моменталните потреби во одредена институција, особено кога се работи за пациенти заболени од корона, така што нема единствена оправдана причина за секоја болница да биде лишена од одреден лек доколку тоа го налагаат потребите на лекувањето“, посочува министерот за здравство, напоменувајќи дека сите болници имаат можност во секое време да бараат итни дополнителни количини. .

  Секоја болница и здравствена установа е запознаена со гореспоменатата практика, која наложува поднесување барања за лекови кои им се потребни на пациентите во овие установи, а доколку има недостиг од наведените лекови во некоја од болниците или здравствените установи, што ги лишува пациентите на соодветна здравствена заштита, Министерството за здравство ќе изврши дополнителни проверки и ќе ја утврди евентуалната одговорност на надлежните органи во делот на координација и снабдување со лекови на одделни болници или здравствени установи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img