More

  Бели дамки на ноктите: Зошто се појавуваат и како да се ослободите од нив?

  - Advertisement -

  Како и вашата коса и кожа, така и ноктите се менуваат со текот на времето. Ноктите се направени од протеин познат како алфа-кератин кој делува како полимер за да обезбеди заштитен слој за кожата одоздола.

  Кои се белите дамки на ноктите?
  „Белите дамки (технички наречени пунктатна леуконихија) се дефинирани со кератинските наслаги на плочката на ноктите“, објаснува др. Med. Пол Џарод Френк, козметички дерматолог во Њујорк и автор на The Pro-Aging Playbook. Тој истакнува дека леуконихиите можат да се појават и во вид на бели линии.

  Што предизвикува бели дамки на ноктите?
  „Белите дамки на ноктите обично се знак за оштетување на ноктите поврзани со сувост или траума“, вели др. Френк. Луѓето кои грицкаат нокти имаат тенденција да ги добиваат овие бели траги, заедно со оние кои често прават маникир. Многу ретко тоа ќе биде недостаток на одредени минерали како цинк и калциум.
  Таа додава дека некои бели дамки можат да бидат предизвикани од автосомниот ген кој е наследен, додека други може да укажуваат на габична инфекција или алергиска реакција на акрилни или гел состојки за маникир.

  „Габата на ноктите може да се појави секогаш кога ќе ги изложите вашите нокти на топла, влажна средина, а бактериите и габите можат да навлезат за време на сечењето или потстрижувањето на ноктите, особено ако инструментите не се стерилни“, вели др. Френк.

  Како да се ослободите од белите дамки на ноктите?
  Доколку белите дамки се резултат на траума, др. Френк вели дека ќе мора да ги оставите вашите нокти да растат. „Ако се работи за алергиска реакција, избегнувајте го алергенот што ја предизвикал реакцијата“, вели тој. „Ако мислите дека може да се работи за габа (во тој случај може да забележите и задебелување на ноктот), би било паметно да го посетите вашиот дерматолог“

  Исто така, секогаш е добра идеја да јадете храна богата со витамини, минерали и есенцијални масни киселини за да имаат корист од целокупното здравје на ноктите. Тие вклучуваат лосос, јајца, посно месо и зеленчук, пишува Real simple.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img