More

  Батут: Во 2023 година се регистрирани 476 заболени од туберкулоза, два отсто повеќе од 2022 година

  spot_img

  Институтот за јавно здравје на Србија „Милан Јовановиќ Батут“ денеска, во пресрет на Светскиот ден на туберкулозата, соопшти дека во 2023 година во Србија се регистрирани 476 заболени од оваа болест, односно два отсто повеќе од претходната година.

  Во Србија епидемиолошката состојба е стабилна во последните 15 години, благодарение на имплементацијата на програмска здравствена заштита заснована на современи меѓународни стратегии за превенција и контрола на оваа болест.

  И покрај значителните тешкотии за време на епидемијата на Ковид-19, нивото на дијагноза и третман на туберкулоза беше задржано.

  Највисоки стапки на известување за туберкулоза специфични за возраста во 2023 година во Србија се регистрирани, како и претходните години, во возрасните групи од 60 години и постари и во возрасната група од 50 до 59 години.

  Во текот на 2023 година се регистрирани нешто помалку случаи на туберкулоза кај децата и адолесцентите во споредба со 2022 година, но сепак значително повеќе во споредба со 2020 и 2021 година.

  Повеќе од две третини од засегнатите деца и адолесценти се лица од контакт со засегнато возрасно лице.

  Од вкупниот број на деца и адолесценти дијагностицирани и третирани од туберкулоза во 2023 година, 13 проценти немаат податоци за вакцинација со БЦГ.

  Распределбата на заболените од туберкулоза по пол покажува дека бројот на заразени мажи е за 93 отсто поголем од бројот на заразени жени, додаде Батут во соопштението.

  Во 2023 година е пријавено дека три лица заболеле од мултирезистентна туберкулоза, што е исто како и во претходните две години, но значително помалку отколку во периодот од 2010 до 2018 година, кога годишно биле регистрирани од пет до 13 случаи.

  Во 2023 година нема регистрирани лица кои живеат со ХИВ кај заболените од туберкулоза, како и лица на кои служат кривични санкции.

  Пријавени се девет смртни случаи од туберкулоза, осум мажи и една жена.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img