More

  Апликацијата за видео повици на Microsoft веќе не е достапна како пакет

  spot_img

  Почнувајќи од април, Microsoft ја отстрани својата апликација Teams, која овозможува видео разговор и некои други форми на деловна комуникација, од пакетот Office ширум светот. Апликацијата Teams сега е достапна како самостојна понуда. Причина за промената, која веќе е воведена во Европа, е жалбата на еден од конкурентите дека американскиот гигант на овој начин претерано ја ограничува конкуренцијата.

  Во април американскиот технолошки гигант Мајкрософт ја иззеде апликацијата Teams од софтверскиот пакет Office ширум светот, откако минатата година ја иззеде во ЕУ за да избегне казна од Брисел.

  Мајкрософт ја додаде апликацијата за деловна и видео комуникација Teams во својот софтверски пакет во 2017 година, а во 2023 година, Европската комисија објави антимонополска истрага врз основа на жалба од креаторот на конкурентската апликација Slack. По прелиминарното утврдување на фактите, таа процени дека американскиот гигант, поврзувајќи го Тимс со софтверот за уредување текст на Office, претерано ја ограничува конкуренцијата.

  Мајкрософт учествуваше во истрагата и одлучи да преземе чекор дека од 1 октомври минатата година, Тимс повеќе не е вклучен во пакетите Microsoft 364 и Office 365 во Европската економска област (ЕЕА) – членки на ЕУ и Исланд, Норвешка и Лихтенштајн – и во Швајцарија. Тој сега го прошири ова на сите пазари ширум светот. Претставник за односи со јавноста на Мајкрософт му напиша на Би-Би-Си дека се одлучиле за најновиот потег со цел „да им дадат јасност на клиентите“.

  Мајкрософт објави и нов ценовник на блогот, во кој апликацијата Teams веќе не е дел од ниту еден софтверски пакет Office 365, туку е достапна како самостоен производ во вредност од 5,25 долари (околу 4,90 евра).

  Одлуката за тоа кои апликации за видео конференции да се користат сега е во рацете на корисниците. Конкурентската апликација Slack е бесплатна во основната и малку ограничена верзија во ЕУ, додека понапредните верзии за поединци и компании чинат соодветно 6,75 и 6,75. 11,75 евра месечно. Во меѓувреме, основната верзија на Microsoft Teams во ЕУ чини 3,70 евра месечно, а напредната верзија чини 5,60 и 11,70 евра месечно, соодветно.

  Сè уште не е јасно дали потегот на Мајкрософт во врска со Тимс на крајот ќе избегне казна или мерки за поправка од Европската комисија. Во последната деценија американскиот гигант во ЕУ акумулираше 2,2 милијарди евра различни казни за ограничување на конкуренцијата, потсетува Би-Би-Си.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img