More

  Алармантно поради мали сипаници во БиХ: Родителите избегнуваат вакцинација, 29 деца хоспитализирани во Тузла и Живинице

  spot_img

  Епидемија на морбили е прогласена во неколку региони на Босна и Херцеговина како и во регионот. Членот на БХАААС Аида Рамиќ Чатак зборуваше за моменталната ситуација за N1.

  „Значи, според податоците што ги следиме, состојбата навистина се менува од ден на ден. Она што е најалармантно во моментов е кантонот Тузла и Живинице. Затоа, ситуацијата стана посложена не само со зголемувањето на бројот на заболени деца од сипаници, туку има комбинација на деца заразени со комбинација на вируси. Започна со првите 12 случаи на почетокот на годинава, па со 17. Моментално податоците се некаде околу 48 заразени деца, 29 се хоспитализирани“. изјави Рамиќ Чатак.

  Заразени се повеќе од 70 деца
  „Претпоставката е дека имаме некаде помеѓу 70 и 75 деца заразени со сипаници во областа на кантонот Тузла, најмногу Тузла и Живиница. Според податоците, станува збор за деца кои најчесто се на возраст од 1 до 4 години, поретко од 5 до 9 години. Значи, токму периодот кога треба да се прими првата доза од вакцината против морбили, очигледно најголем број случаи се невакцинирани деца. т.е. одлуката родителите да ја одложат вакцинацијата“. додаде таа.

  Рамиќ Чатак истакна дека имунизацијата и вакцинацијата се чин на одговорно родителство.

  „Согласно законот за заштита од заразни болести тој нареди и спроведување на задолжителна имунизација. Всушност, за вакцината која спаѓа во редовната програма за имунизација, децата треба да ја примат оваа МРП вакцина која штити од сипаници, рубеола и пертусис во периодот од една година, значи 12 месеци. А вториот се прифаќа пред да тргне на училиште. Секако, се случува во одредени ситуации родителите од одредени причини да го одложат примањето на таа вакцина, но здравствениот систем овозможува децата да ја примат вакцината против морбили и по една година“. таа рече.

  За оние кои одолговлекуваат или за оние кои поради некоја причина немаат доволно самодоверба. Зошто е важно децата да се вакцинираат?

  „Како и со секоја форма на вакцинација, особено кај малите сипаници. Значи, ова е специфична ситуација, вирусните заболувања немаат соодветна терапија. Значи, конкретно се работи за еден вид сипаници, вирусна инфекција која многу лесно се пренесува и се шири меѓу децата. Податоците велат дека едно заразено лице може да зарази меѓу 15-20 луѓе во околината, дека вирусот може да се пренесе околу 2 часа во надворешната средина помеѓу носители на болеста, дека може да предизвика многу сериозна клиничка слика и кога болеста се јавува и детето не е вакцинирано, немаме многу избор. Можеме да делуваме само симптоматски, односно да ги третираме симптомите, но вистинска терапија нема. Затоа апелираме дека доколку имаме на располагање преку редовната програма за имунизација, нешто што се нарекува технологија, нешто што се нарекува технолошки напредок и победа на медицината над заразните болести, доколку на родителите им обезбедиме бесплатни, достапни, ефективни и безбедни вакцини, јас. Мислам дека тоа е чин на одговорно родителство да ја донесат одлуката да ги вакцинираат децата, бидејќи тоа е единствениот ефикасен начин за заштита од заразни болести“. заклучи Рамиќ Чатак.

  Различни извори на информации влијаат на родителите кога одлучуваат да ги вакцинираат своите деца. Рамиќ Чатак апелираше до родителите да добијат информации за вакцинацијата и квалитетот на вакцините од релевантните стручњаци. Таа апелираше родителите да се вратат кај здравствените работници како извор на информации. Рамиќ Чатак го наведе недостатокот на здравствени работници, особено педијатри, како еден од факторите кои отежнуваат при имунизацијата.

  „Не знам како ќе опстане здравствениот систем ако продолжи овој тренд, мора плански да се произведува кадар. заклучи таа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img