More

  Акропол во Атина, еден од најпосетуваните антички споменици во светот, почна да нуди приватни тури за 5.000 евра, што ги револтира чуварите на локацијата

  spot_img

  Акропол во Атина, еден од најпосетуваните антички споменици во светот, почна да нуди приватни тури за 5.000 евра, што ги револтира чуварите на локацијата. Редовните посети чинат 20 или 30 евра за комбиниран билет со други места.

  Според официјалната веб-страница на единицата на Министерството за култура која управува со локацијата на врвот на ридот, овие групни посети ќе се одвиваат надвор од нормалното работно време и се ограничени на најмногу 5 лица.

  Можни се до четири групни посети одеднаш, со почеток во 7 или 20 часот во вторник, петок и сабота.

  – The Acropolis Experience сега им нуди на посетителите ексклузивна можност приватно да уживаат во овој совршен архитектонски израз на грчкиот дух – пишува на веб-страницата за онлајн билети Hellenic Heritage.

  Како што пишуваат грчките медиуми, првата ваква приватна тура била реализирана во саботата со пар од Русија и нивниот приватен водич.

  Програмата предизвика контроверзии кога првпат беше објавена минатата година, при што синдикатот што ги претставува чуварите на археолошките локалитети рече дека се противи на овие приватни посети, кои ги заобиколуваат вообичаените официјални водичи.

  Грчката централнодесничарска влада е обвинета дека се обидува да воведе поприватно управување со музеите и античките локалитети во земјата, носејќи повеќе од 120 милиони евра во својата каса во 2022 година.

  Минатата година Акропол прими рекордни 4 милиони посетители, што е зголемување од 31% во однос на претходната година што ја принуди организацијата која управува со историските локалитети во земјата да воведе тури навреме.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img