More

  Абрамовиќ ја спаси луксузната Јахта „Соларис“,не била во негова сопственост?!

  spot_img

  Суперјахтата Соларис, која исплови од Тиват и Бока во понеделникот попладне, не е официјално регистрирана на името на рускиот олигарх Роман Абрамович, ниту пак била под санкции на Европската унија (ЕУ) во тоа време, соопшти црногорското Министерство за надворешни работи.

  Како што соопшти МНР за РТЦГ, нема правна основа да се реагира во тој случај.

  „Иако не е на списокот на санкции на ЕУ, статусот на оваа јахта е проверен, со можност да се реагира. Целата документација е понудена. Самата јахта не е официјално именувана по Абрамович. Не е на списокот со санкции на ЕУ“, соопшти Министерството.

  Како што беше истакнато, Црна Гора не применува билатерални санкции на Обединетото Кралство, имајќи ги предвид утврдените цели за усогласување со надворешната политика на Европската Унија.

  „Кога Европската Унија ќе го стави на листата на санкции, тогаш лицето од таа листа ќе има рестриктивни мерки, важно е да се каже дека дури и кога некое лице е на списокот може да реагира на имотот што е официјално негова сопственост. “, соопшти Министерството.

  Црногорската влада декларативно се приклучи на санкциите на ЕУ против Русија, поради инвазијата на Украина, но се уште не донела формална одлука која би овозможила операционализација на тие санкции.

  Согласно Законот за меѓународни рестриктивни мерки, Министерството за надворешни работи (МНР) предлага рестриктивни мерки, кои Владата мора официјално да ги одобри пред имплементација. По одлуката, Владата испраќа список на мерки до државните институции задолжени за нивно спроведување.

  Санкциите на ЕУ, кои Црна Гора се обврза да ги спроведе, вклучуваат замрзнување на средства и економски ресурси, затворање на воздушниот простор за руските авиони, забрана на руските владини медиуми и замрзнување на имотот на 53 правни и 680 физички лица.

  Црна Гора го затвори воздушниот простор за руските авиони од 4 март, но не ги забрани руските државни медиуми. Нема официјални информации за потенцијално замрзнување на руски имот.

  Не е познато дали руските граѓани чии санкции беа воведени од ЕУ имаат имот и финансиски средства во Црна Гора.

  Во меѓувреме, Централната банка на Црна Гора (ЦБЦГ) соопшти дека не забранува отворање на сметки за физички и правни лица од територијата на Руската Федерација, бидејќи за тоа не е надлежна.

  Тие прецизираа дека одлуката за воведување на сите видови рестриктивни мерки ја носи Владата на Црна Гора.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img