More

    Седум знаци дека хормоните се виновни за вишокот килограми

    spot_img

    Експерт за губење на тежината откри седум суптилни индикатори кои укажуваат на тоа дека хормоните може да се вистински виновник за зголемувањето на телесната тежина, а не само храната, што може да наведе многумина да следат неефикасни стратегии за слабеење.

    Иако е општо прифатено дека хормоните како тироидната жлезда, тестостеронот, естрогенот и кортизолот влијаат на исхраната и рутината за вежбање, новите студии ги истакнаа хормоните GLP-1 и GIP како важни фактори за контрола на тежината, пишува Klix.

    Овие хормони, кога не функционираат правилно, можат да предизвикаат проблеми со инсулинот, што резултира со ненаситен апетит.

    Ненаситна глад
    За да им помогне на луѓето да ја идентификуваат основната причина за нивното зголемување на телесната тежина, лекарот навел седум знаци на кои треба да внимаваат. Необјаснето зголемување на телесната тежина околу стомакот кое е отпорно и на диета и на вежбање.

    Неможноста да се чувствувате сити после оброк и интензивната желба за храна богата со шеќер или јаглехидрати може да биде знак за хормонална нерамнотежа.

    Ова, заедно со забавување на метаболизмот и покрај минималните промени во исхраната или нивото на активност, може да доведе до зголемување на телесната тежина.

    Хроничен замор
    Заморот кој не се подобрува без оглед на адекватниот сон или општите тешкотии со спиењето се дополнителни знаци на кои треба да внимавате.

    Ова може да вклучува проблеми со заспивање, останување заспивање или постигнување мирен сон.

    Раздразливоста, анксиозноста или депресијата може да бидат суптилни показатели за хормонална нерамнотежа. Жените дури може да доживеат менструални неправилности поради хормонална нерамнотежа.

    „Ако ги искусувате овие симптоми, можеби е време да се консултирате со здравствен работник. Хормоналната нерамнотежа може да се коригира со соодветен третман, што ќе доведе до подобрување на управувањето со тежината и целокупното здравје“, заклучува тој.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img