More

    Предупредување за корисниците на Android: Веднаш избришете ги овие апликации за да не останете без пари

    spot_img

    Пет апликации се отстранети од продавницата на Google Play, откако експертите предупредија дека може да се користат за преземање контрола врз телефоните и напад на банкарски апликации. Сопствениците се предупредени да ги проверат своите телефони.

    Ако веќе сте инсталирале некоја од овие апликации на вашиот паметен телефон со Android, можеби ќе треба рачно да ги избришете ако сте го исклучиле Google Play Protect.Овие апликации содржат скриен банкарски тројанец по име Anatsa кој ги таргетираше корисниците во голем број земји. Откако ќе ја преземете апликацијата на вашиот телефон, хакер може да ја преземе контролата над неа и да извршува задачи без ваше знаење.

    Најголемата штета што би можеле да ви ја направат е ако успеат да пристапат до вашите лични податоци и да извршат плаќања од вашите банкарски апликации. Се смета дека овие апликации биле преземени речиси 200.000 пати пред Google да ги повлече.

    The Sun наведе пет апликации на кои треба да внимавате, а тоа се: апликациите на кои треба да внимавате и да ги избришете се:

    Чистач на телефони – Истражувач на датотеки
    Прегледувач на PDF – Explorer на датотеки
    PDF читач – прегледувач и уредник
    Чистач на телефонот: File Explorer
    PDF Читач: Управувач со датотеки
    Google изјави за Bleeping Computer дека „сите апликации се идентификувани и отстранети од Google Play“.

    „Корисниците на Android се автоматски заштитени од познати верзии на овој малициозен софтвер преку Google Play Protect, кој стандардно е вклучен на уредите со Android со Google Play Services“, велат од компанијата.

    „Google Play Protect може да ги предупреди корисниците или да блокира апликации за кои е познато дека покажуваат злонамерно однесување, дури и кога тие апликации доаѓаат од извори надвор од Play“.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img