More

    Дали имате бели дамки на вашите нокти? Ова може да укаже на сериозни болести

    spot_img

    Без разлика дали редовно ги средувате ноктите или ги одржувате кратки и уредни, може да се фрустрирате ако забележите бела дамка на нив.

    Белите дамки на ноктите или ноктите се познати како леуконихија. Постојат многу причини за бели дамки на ноктите, од безопасни гребаници, маникир до знаци на сериозни болести како што се заболување на црниот дроб или бубрезите.

    Симптоми на бели дамки на ноктите
    Главниот симптом на леуконихија се областите на непроѕирни бели дамки на ноктите. Ова може да се случи на ноктите на рацете или нозете. Леуконија може да се манифестира како: Една бела точка или линија, многу бели точки, бели линии кои одат по ноктот, целиот нокт побелува, пишува Very Well Health.

    Причини за леуконихија
    Постојат многу различни причини за леуконихија. Некои од нив се помали проблеми, додека други се посериозни. Најчестите причини за бели дамки на ноктите се:

    Физичка траума: Грицкањето на ноктите, чепкањето или свиткувањето на ноктот поради повреда може да остави бели дамки. Вашите нокти се составени од слоеви на кератин. Кога се повредени, овие слоеви може да пукнат или воздухот може да се заглави меѓу нив, што доведува до бели дамки.
    Габични инфекции: Понекогаш габите можат да растат помеѓу слоевите на кератин, давајќи им на вашите нокти бел изглед. Една честа инфекција е онихомикозата, габична инфекција на ноктите на нозете.
    Сериозни здравствени состојби: Белите нокти може да бидат предизвикани од хипоалбуминемија, односно високи нивоа на албумин, протеин во крвта. Хипоалбуминемија може да биде знак за сериозни болести како што се хепатитис, цироза на црниот дроб и болести на бубрезите.
    Други причини за леуконихија
    Белите дамки на ноктите може да бидат резултат и на: Недостаток на витамини или лоша исхрана, срцеви заболувања, дијабетес.

    Кога да се консултирате со лекар?
    Имањето бели дамки на ноктите може да изгледа како мал проблем. Ако повремено имате бела дамка поврзана со специфична повреда како што е чепкање на ноктите на рацете или забивање на палецот, веројатно нема потреба да одите на лекар.

    Сепак, треба да разговарате со вашиот лекар ако често имате леуконихија. Белите дамки или промената на бојата на ноктите може да изгледаат безопасно, но исто така може да бидат знак за сериозна или влошена здравствена состојба, како што се заболување на црниот дроб или дијабетес. Важно е вашиот лекар да е свесен за промените во бојата на ноктите за да може да ја реши основната причина за белите дамки.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img