More

  9 симптоми на заболување на црниот дроб кои ги гледаме на кожата

  spot_img

  Кожата е главниот целен орган за екстрахепатални манифестации на заболувања на црниот дроб, а дерматолошките абнормалности се чести кај пациенти со нарушувања на црниот дроб. Клиничкиот преглед на кожата, ноктите и косата може да овозможи правилно препознавање, рана дијагноза и третман на заболувања на црниот дроб и да го подобри квалитетот на животот и животниот век на заболените пациенти.

  Манифестациите на нарушувања на црниот дроб и кожата се меѓусебно поврзани на различни начини. Промените на кожата може да бидат првиот знак дека пациентот има заболување на црниот дроб, според Националниот центар за биотехнолошки информации.

  Имено, кај пациенти со цироза може да се забележи широк опсег на промени на кожата, како што се васкуларни промени, промени на ноктите, косата, хормоналните промени итн.

  Препознавањето на овие знаци е од суштинско значење за да може навремено да се дијагностицираат потенцијалните основни болести, вклучително и заболувањето на црниот дроб и навреме да се започне соодветен третман.

  Според клиниката Мајо, заболувањето на црниот дроб не секогаш предизвикува симптоми кои можат да се видат или почувствуваат, туку може да го вклучуваат следново: пожолтување на кожата и белките на очите, популарно познато како жолтица, абдоминална болка и оток, отекување на нозете и глуждовите, чешање на кожата, темна урина, бледа столица, постојан замор, гадење или повраќање, губење на апетит, лесни модринки.

  Според списанието Heatlhline, замастен црн дроб често може да резултира со кожни симптоми како што се жолтица, модринки и отоци. Третманот на симптомите вклучува усвојување здрав начин на живот за да се подобри здравјето на црниот дроб и општата благосостојба.

  Безалкохолната масна болест на црниот дроб (NAFLD) е хронична состојба која се јавува кога црниот дроб акумулира премногу маснотии, често поради дебелина, висок холестерол или прекумерно внесување алкохол.

  Овој вишок маснотии може да предизвика воспаление во црниот дроб, како и фиброза. По одреден момент, фиброзата може да стане неповратна и да се претвори во цироза, што е лузни на ткивото на црниот дроб.

  Покрај овие внатрешни ефекти, цирозата може да се манифестира и со надворешни кожни симптоми како што се жолтица, чешање и црвенило на дланките. Овие симптоми се одговор на телото на метаболичките, хормоналните и воспалителните промени поврзани со болеста.

  Ова се различните кожни состојби поврзани со оваа болест и како да се третираат.

  Жолтица
  Жолтица е состојба која се карактеризира со пожолтување на кожата, очите и мукозните мембрани. Се јавува кога има акумулација на билирубин во крвотокот. Билирубин е жолт пигмент кој се произведува со разградување на црвените крвни зрнца.

  Во случаи на цироза, сериозно оштетување на црниот дроб може да ја наруши способноста на црниот дроб ефикасно да го обработува билирубинот, што доведува до негова акумулација во крвта и карактеристично пожолтување кое се забележува кај жолтицата.

  Пигментација
  заболување на црниот дроб пигментација Симптоми на заболување на црниот дроб
  Цирозата може да предизвика хормонална нерамнотежа и дисфункција на црниот дроб. Ова може да влијае на улогата на црниот дроб во метаболизирањето на хормоните, што резултира со промени во пигментацијата на кожата, како што е сивкав тен на лицето и црна пигментација на екстремитетите.

  Покрај тоа, оштетувањето на црниот дроб може да доведе до истекување на крвни зрнца и таложење на железо во кожата, предизвикувајќи дополнителни промени во пигментацијата.

  Модринки
  Состојбата може да предизвика и лесни модринки и продолжено крварење по повреда. Црниот дроб вообичаено произведува коагулациони фактори кои помагаат да се запре крварењето. Меѓутоа, кога црниот дроб е оштетен, тоа може да доведе до намалена способност за формирање на згрутчување. Ова може да резултира со зголемени модринки и крварење, дури и од полесни повреди.

  Прочитајте повеќе: Појавата на необјаснети модринки по телото не треба да се игнорира

  Оток
  Луѓето со цироза често чувствуваат оток, особено во абдоменот (асцит) или долниот дел од телото (едем). Асцит е кога течноста се акумулира во абдоменот, додека едемот е задржување на течност во ткивата.

  Овој оток се јавува затоа што црниот дроб можеби не произведува доволно протеини, како албумин, кои помагаат да се одржи балансот на течности во телото. Кога нивото на албумин е ниско, течноста може да истече од крвните садови во ткивата, предизвикувајќи оток.

  Испакнатини на кожата (еруптивни ксантоми)
  Еруптивни ксантоми Еруптивни ксантоми
  Еруптивните ксантоми се мали, жолтеникави испакнатини на кожата предизвикани од високите нивоа на липиди во крвта. Тие често се забележани во услови како што е цироза, каде што црниот дроб има потешкотии со преработка на маснотии, што доведува до покачени нивоа на липиди во крвта и формирање на овие испакнатини.

  Чешање
  Пруритусот или чешањето е чест симптом на заболување на црниот дроб, кој влијае на приближно 1 од 5 луѓе со безалкохолна масна болест на црниот дроб (НАФЛД). Тоа може да биде предизвикано од фактори поврзани со заболување на замастен црн дроб и цироза, како што е таложење на жолчни киселини во крвта поради дисфункција на црниот дроб.

  Овој вишок на жолчни киселини може да се акумулира во кожата, што доведува до чешање. Покрај тоа, оштетувањето на црниот дроб во NAFLD може да ослободи воспалителни супстанции, што исто така може да придонесе за чешање.

  Пајакови вени (телеангиектазии)
  ПАЈАНИ ВЕНИ
  Пајачните вени или телеангиектазии се мали, проширени крвни садови во близина на површината на кожата. Тие можат да бидат предизвикани од заболување на црниот дроб и цироза поради хормонални промени, особено покачени нивоа на estроден.

  Овие лезии обично се наоѓаат на горниот дел од телото и може да се разликуваат од другите кожни заболувања како што е розацеа.

  Жолти дамки околу очните капаци (ксантелазма)
  Xanthelasma се жолтеникави дамки околу очните капаци предизвикани од таложење на маснотии под кожата. Ова може да се случи кога црниот дроб не работи добро. Почеста е кај жени на возраст меѓу 40 и 50 години, сигурен извор и често се јавува со висок холестерол.

  Хепатални дланки (дланка еритема)
  Палмарна еритема или „дланки на црниот дроб“ е состојба која се карактеризира со црвенило на кожата на дланките и врвовите на прстите поради проширените крвни садови. Се верува дека е предизвикана од покачени нивоа на естроген и промени во протокот на крв.

  Иако е честа појава кај луѓе со заболување на црниот дроб, може да се појави и кај други состојби како што се ревматоиден артритис, хипертироидизам и бременост.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img