More

  4 знаци на екстремен перфекционизам – дали се препознавате себеси?

  spot_img

  4 знаци на екстремен перфекционизам – дали се препознавате себеси?
  Нема ништо лошо во тоа да се трудиме да ги правиме работите доволно добро во животот и да се трудиме да дадеме се од себе во секоја ситуација. Проблемот настанува ако секогаш се стремиме кон нереално совршенство, сме претерано барани од себе и од другите и не попуштаме. Проверете 4 знаци на екстремен перфекционизам.Изворите го опишуваат перфекционизмот како особина која се карактеризира со склоност кон совршенство. Ако перфекционистите не успеат да ја постигнат својата цел и совршенство, тие доживуваат силни негативни емоции. Се вели дека перфекционизмот се карактеризира со тоа што поединци поставуваат претерано високи цели и стандарди, се претерано барани и во исто време премногу критични кон себе, како и кон другите луѓе.

  Експертите наведуваат 4 знаци на прекумерен перфекционизам.

  Распоредот разработен до последен детал
  Една од поочигледните карактеристики на штетниот перфекционизам се претпоставува дека е деталниот распоред на дневни обврски и други активности. Распоредот треба да се почитува многу прецизно, дисциплинирано и доследно. Дури треба да имаат распоред за слободно време, игра со деца итн. Нема простор за спонтаност. До него мора да се придржуваат и сите блиски до него. Дури и навистина да уживаат во одредена активност, на пример на концерт, нема да ја надминат временската рамка што ја одредиле за таа активност. Ова може да го уништи целиот распоред. Совршено направен распоред им дава контрола над животот и помалку шанси за неуспех, од што перфекционистот најмногу се плаши.

  Прекумерно внимание на деталите
  Перфекционистот ќе рече: „Зошто би бил толку добар ако можам да бидам најдобар?“ Тој ќе ги фокусира сите свои напори да биде најдобар, совршен. Не само на работа, туку и во слободни активности. Човекот кој се стреми кон такво совршенство тешко може да ужива и да се препушти, бидејќи секоја активност на некој начин е стрес и труд, бидејќи мора да биде совршен во сè. Затоа, тој може премногу да се занимава со детали, да анализира и да размислува како да направи уште подобро. Ова ја отежнува работата со перфекционистите, бидејќи тие ќе ја прочешлаат секоја инструкција, збор и секој проект до последниот детаљ за да не пропуштат ниту еден детал, а истото ќе бараат и од другите. Тие исто така можат да имаат претерано високи стандарди во сите работи.

  Цврсто инсистирање
  Перфекционистите имаат тенденција строго да ги следат упатствата и може да имаат и исклучително високи морални барања, на кои тие строго инсистираат и не попуштаат. Тие се потсвесно убедени дека ќе избегнат критики и осуди доколку строго ги следат упатствата и точно ги извршуваат задачите. Во исто време, тие се исто така многу критични кон другите.

  Страв од донесување погрешна одлука
  Иако сè внимателно анализираат, неколку пати го проверуваат секој детал и ги следат инструкциите до буква, сепак е тешко да се одлучи и да го направи следниот чекор. Стравот од неуспех или погрешна одлука може целосно да ги парализира. Дури и кога прават навистина добра работа, тие чувствуваат дека не ја завршиле доволно добро. Тие секогаш наоѓаат нешто што може да се подобри и причини зошто тоа не е доволно добро.

  Статијата е информативна. Во случај на проблеми, неопходно е да се консултирате со соодветен специјалист.

  ИЗВОР: https://www.psychologytoday.com/

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img