More

  Братуа: Во Србија регистрирани 114 случаи на мали сипаници – се уште важат построги мерки

  spot_img

  Последниот извештај покажува дека е зголемен и бројот со компликации во форма на пневмонија, од пет на седум.

  Најголем дел од пациентите се во Белград
  На територијата на град Белград се регистрирани 76 случаи на мали сипаници (сипаници) како дел од епидемијата пријавена на 22.02.2024 година. години. Дополнително, мали сипаници биле потврдени и кај едно дете од територијата на Република Српска. Во Референтната лабораторија на Институтот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“ потврдени се 60 случаи, а 17 болни лица биле контакти на лабораториски потврдени случаи.

  Меѓу заболените има 21 дете на возраст до шест години, од кои 18 невакцинирани, двајца примиле една доза од вакцината со компонентата за морбили, а едно е со непознат статус на вакцинација, 17 невакцинирани лица на возраст од шест до 25 години, шест целосно вакцинирани лица. на возраст од 14 до 28 години, како и 33 лица над 30 години, од кои едно е целосно вакцинирано со две дози од вакцината што содржи мали сипаници, тројца биле нецелосно вакцинирани со една доза од вакцината, едно невакцинирано, а 28 биле со непознат статус на вакцинација. компликација во форма на пневмонија беше присутна кај седум пациенти.

  Други градови и области каде што е потврдена сипаница
  Нови Сад

  На територијата на Нови Сад се регистрирани четири потврдени случаи на мали сипаници (13.2., 23.4., 16.5. и 20.5.2024 година). Заболените лица се постари од 30 години, при што еден е нецелосно вакциниран со една доза од вакцината со компонентата за морбили, а тројца се со непознат статус на вакцинација.

  Стара Пазова

  Еден случај на мали сипаници е потврден на 20.2.2024 година. кај дете од територијата на Сремската област (Стара Пазова), кое е во втората година од животот и не е вакцинирано.

  Северен Банатски округ

  На 25.02.2024 г. Случај на мали сипаници е потврден кај невакцинирано дете од територијата на севернобанатскиот округ на возраст од 13 месеци.

  Борово дрво

  На ден 29.02.2024 г. Во 2008 година е потврден случај на мали сипаници кај 41-годишно лице од територијата на Бор, кое било нецелосно вакцинирано со една доза од вакцината што ја содржи компонентата за морбили.

  Областа Колубара

  Четири потврдени случаи на мали сипаници се регистрирани на територијата на областа Колубара. Два случаи се регистрирани на територијата на Ваљево, а два на територијата на Мионица, каде е пријавена семејна епидемија на 2 април 2024 година. години.

  Сите заболени лица се постари од 25 години, при што две се вакцинирани со две дози од вакцината што ја содржи компонентата за мали сипаници, една нецелосно вакцинирана со една доза од вакцината и една со непознат статус на вакцинација. едно болно лице развило компликација во форма на пневмонија.

  врана

  Два случаи на морбили се регистрирани на територијата на Врање, еден лабораториски потврден и еден епидемиолошки поврзан со потврдениот случај, во рамките на семејната епидемија пријавена на 11.4.2024 година. години. Заболените лица се постари од 40 години и се со непознат статус на вакцинација.

  Јужна Банатска област

  На територијата на Јужнобанатскиот округ на 18 април 2024 г. пријавена е епидемија во која се регистрирани десет потврдени случаи на морбили. Заболените се на возраст од 15 до 48 години, од кои тројца се целосно вакцинирани со две дози од вакцината со компонентата за морбили, четворица се невакцинирани, а тројца се со непознат статус на вакцинација.

  Ниш

  На територијата на Ниш се регистрирани девет случаи на морбили кај седум невакцинирани деца на возраст од 15 месеци до четири години и двајца возрасни над 45 години со непознат статус на вакцинација.

  Дополнително, регистрирани се два случаи како дел од семејната епидемија која беше пријавена на 24 април 2024 година. година, а седум како дел од епидемијата во предучилишна установа пријавена на 04.05.2024 година. години. Четири случаи се лабораториски потврдени, а пет контакти на лабораториски потврдени случаи.

  Нови Пазар

  На 7 мај 2024 г. На територијата на Нови Пазар е пријавена епидемија во која се регистрирани три случаи на морбили. Заболените лица се невакцинирани и на возраст од 15 месеци до четири години.

  Лозинка

  На територијата на Лозница се регистрирани два потврдени случаи на морбили (15.05.2024 година и 17.05.2024 година) кај деца на возраст од две и седум години, од кои едно невакцинирано, а едно со непознат статус на вакцинација.

  Најголем број случаи на морбили се регистрирани во возрасните групи од 40 до 49 години, односно од една до четири години, додека највисока стапка на инциденца специфична возраст е во возрасната група од една до четири години.

  Од 7.2.2024 г. Во 2008 година мерките за епидемиолошки надзор на мали сипаници на територијата на Република Србија беа заострени согласно Акцискиот план за елиминација на оваа болест во земјата (извештај за сомнеж, лабораториски дијагностика, изолација и лекување на болни, здравствен надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација на невакцинирани и нецелосно вакцинирани лица, вакцинација на осетливи лица од контакт во рок од 72 часа и слично), се вели во извештајот на Батута.

  Имајќи ги предвид горенаведените околности, заразниот период, сезонската, воспоставените контакти, мерките на построг надзор треба да се спроведуваат до понатамошно известување, односно најмалку до крајот на двојниот максимален период на инкубација од последниот регистриран случај и во согласност со проценка на епидемиолошката состојба во епицентарот на епидемијата, односно на територијата на Републиката.

  Пандемијата влијаеше и на заразни болести, вклучително и сипаници
  Пандемијата на ковид-19, односно примената на медицински и немедицински превентивни мерки, несомнено влијаеше на движењето на други заразни болести, вклучително и мали сипаници, на територијата на Европа. Според податоците на СЗО, има зголемување на бројот на заболени од морбили во 2023 година во однос на 2022 година, дури 30 пати. До октомври 2023 година, регистрирани се над 30.000 случаи во 40 од 53 земји на Европскиот регион на СЗО, со околу 21.000 хоспитализации и пет смртни случаи во две земји. Возрасната распределба покажува дека два случаи се на возраст од една до четири години, односно еден кај возрасни над 20 години.

  Во последната епидемија на сипаници во Србија, во текот на 2017 и 2018 година, се регистрирани околу 5.800 заболени, од кои 93 отсто се невакцинирани, нецелосно вакцинирани или со непознат статус на вакцинација. Една третина од пациентите се хоспитализирани поради сериозноста на клиничката слика проследена со компликации. Во оваа епидемија се регистрирани 15 смртни случаи, меѓу кои четири деца на возраст до пет години.

  Во претходната 2023 година кај нас се регистрирани 50 случаи на морбили, од кои најголем дел (94%) се невакцинирани.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img