More

  Зошто се намалуваме како што старееме?

  spot_img

  Движете се околу кој било супермаркет доволно долго и сигурно ќе ви пријде зрел клиент кој ќе ве замоли да му земете предмет од горната полица. И иако можеби изгледа невозможно да се замисли нашата иднина да се соочува со слични проблеми со купување намирници, реалноста е дека вашиот ‘рбет може да почне да се намалува уште во триесеттите години, оставајќи ве беспомошно да зјапате во тие натрупани артикли во подоцнежните години.

  Причините за оваа постепена смрт се различни, а можеби најочигледна е зголемувањето на искривувањето на ‘рбетот. Наведнувањето поврзано со стареењето е познато како кифоза и се јавува кога нашите мускулни влакна се намалуваат со возраста. Како резултат на тоа, мускулите кои го опкружуваат ‘рбетот стануваат послаби и почнуваме да ја губиме битката против гравитацијата, на крајот да не можеме да стоиме исправено.

  Меѓутоа, за среќа, кифозата не е неизбежна судбина и може да се избегне со одржување активен животен стил и редовно вежбање. Идеално, тоа е нешто кон кое сите треба да се стремиме во текот на нашиот живот, и многу е полесно да ја избегнеме кифозата со тоа што ќе останеме активни како што старееме, отколку да ја смениме преку вежбање кога ќе старееме.

  И додека свиткувањето не е исто што и собирањето, другите процеси поврзани со стареењето предизвикуваат буквално да станеме помали. Меѓу најзначајните двигатели на ова скратување е намалувањето на густината на коските, за кое се верува дека е предизвикано од намалувањето на естрогенот и тестостеронот како што старееме.

  Што го влошува овој процес?
  Недостатоците на витамин Д и намалената бубрежна апсорпција на калциум во староста може да го влошат овој процес, понекогаш доведувајќи до болест на коските позната како остеопороза. Како што коските стануваат послаби и порозни, пршлените што го сочинуваат нашиот ‘рбет може да се здробеат под нашата сопствена тежина, создавајќи фрактури познати како фрактури на компресија.

  Изненадувачки, повеќето фрактури на компресија се безболни, поради што обично не забележуваме дека нашите рбети стануваат покомпактни со текот на времето. Меѓутоа, како што овие фрактури се акумулираат и повеќе од нашите пршлени се згмечени, таа горна полица може да стане сè потешко достапна.

  Овој ефект често се влошува со дегенерација на ‘рбетните дискови, кои се наоѓаат помеѓу нашите пршлени и делуваат како амортизери. Од нашите 30-ти па наваму, овие дискови може да почнат да се сушат, станувајќи се помалку крути бидејќи губат вода, пишува IFLScience.

  Со 23 дискови во ‘рбетниот столб, потребно е само неколку од нив да се намалат во висина за неколку милиметри пред да почнеме да забележуваме дека се намалуваме.

  За жал, истегнувањето веројатно нема да ве направи повисоки, иако здравиот начин на живот може да спречи прекумерно намалување. Исхраната богата со витамин Д и калциум, на пример, може да им помогне на коските да останат млади и да го минимизираат ризикот од фрактури на компресија, додека редовното вежбање исто така ги одржува коските цврсти и ја намалува можноста за развој на остеопороза.

  Содржината на овој член не е замена за професионален медицински совет, дијагноза или третман. Секогаш барајте совет од квалификувани здравствени работници за прашања што ги имате во врска со медицинските состојби.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img