More

  Зоолошката градина во Љубљана го загуби својот најстар жител, шимпанзото Мојца

  spot_img

  Зоолошката градина во Љубљана го загуби својот најстар жител, шимпанзото Мојца
  Шимпанзото Мојца се прости во својата 50-та година, соопштија од зоолошката градина во Љубљана. Таа беше мајка на шест деца и баба на четири шимпанза.

  Пред две недели, 49-годишното шимпанзо Мојца, најстариот жител на зоолошката градина во Љубљана, забележа ненадејна слабост.

  Причина за влошување на општата состојба на шимпанзото биле проблеми со срцето. Затоа била евтаназирана на 27 јуни, соопштија од зоолошката градина во Љубљана.

  „Таа беше незаборавно, шармантно суштество“
  „Мојца беше незаборавно, шармантно суштество со силен карактер и харизма. Со нетрпение ја очекувавме секоја посета и ветеринарен преглед, особено кога беше здрава. Секогаш не изненадуваше со нејзината духовитост и пакост и ни го разубавуваше денот. Ќе ни недостига“, изјави шефот на ветеринарната служба Павел Квапил, кој заедно со својот тим се грижеше за здравјето на Мојча. Мојца беше мајка на шест деца и баба на четири шимпанза.

  Повеќето шимпанза во зоолошките градини живеат до 40-тите или неколку години подоцна, а женките достигнуваат поголема возраст од мажјаците. Шимпанзата можат да живеат толку многу години дури и во природна средина. Мојца припаѓала на западниот подвид на шимпанзо, кој е критично загрозен подвид на Црвената листа на IUCN. Во природната средина останаа само меѓу 18.000 и 65.000 од нив, соопшти зоолошката градина.

  Љубљанската зоолошка градина е членка на Европската асоцијација на зоолошки градини и аквариуми, а во рамките на ова здружение има и советодавна група за големи мајмуни, каде меѓу другото водат генеалошка книга за шимпанзата. Членовите на здружението одгледуваат околу 250 претставници на западниот подвид на шимпанзо. Целта е да се зголеми популацијата на 500 единки и со тоа да се обезбеди здрава популација во зоолошките градини доколку се појави потреба за враќање на шимпанзата во природната средина.

  Најстарите животни во зоолошката градина во Љубљана се, меѓу другото, слонот Ганга, кој има 49 години, 40-годишниот мажјак со розев пеликан, 37-годишниот гибони со златно лице Лилинг и Липинг и подеднакво стариот шимпанзото Борис, 26-годишната обична шипка и 22-годишниот калифорниски морски лав Кале.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img