More

  Здруженија: Министерството го прифати предлог решението од средбата Апел за живот

  - Advertisement -

  Направен е чекор кон продолжување на процесот на кадаверична трансплантација. Министерството за здравство го прифати предлогот на одлуката изнесена на јавниот собир „Апел за живот“, се вели во соопштението на Здружението на организации на бубрежни инвалиди на Република Србија (СОБИРС), Здружението на трансплантанти на Војводина – Пантрансплант и Здружението на трансплантанти и пациенти на листа на чекање „Донирањето е херојство“.

  Како што соопштија, Министерството за здравство ја прифатило предлог-резолуцијата за времено премостување на правната празнина во Законот за трансплантација на човечки органи. Ова привремено решение би се користело додека не се пополни законската празнина во Законот.

  Решението, наведуваат оттаму, предлага прецизна процедура за почитување на волјата на починатиот дарител, на начин што не загрозува ничии интереси – ниту волјата на дарителот, ниту желбите на роднините, ниту потребите на примателот, и би овозможило продолжување на кадаверичните трансплантации (од починат дарител).

  „Членот 23 од споменатиот Закон за трансплантација на човечки органи, прогласен за неуставен во мај 2021 година, предвидува дека секој граѓанин е потенцијален дарител на органи, освен ако не се изјасни поинаку во текот на својот живот. Уставниот суд му остави рок на иницијаторот на законот, Дирекцијата за биомедицина, да го исправи спорниот член за да се избегне каква било можност за злоупотреба, за да биде попрецизно дефинирано дека секогаш ќе се бара согласност од семејствата“, се наведува.

  Во соопштението се потсетува дека од почетокот на годинава во Србија не е извршена никаква кадаверична трансплантација, додека согласност од семејството за донирање органи последен пат била побарана во октомври 2021 година. Во исто време, на листата на чекање за трансплантација има 2.000 луѓе.

  Здружението на бубрежни инвалиди на Република Србија (СОБИРС), Здружението за трансплантација од Војводина – „Пан трансплантација“ и Здружението на пациенти и пациенти за трансплантација на списокот на чекање „Донацијата е херојство“ организиран на 4 јули 2022 година. протестен апел за LIFE повикувајќи ги властите да преземат итни чекори за продолжување на кадаверичните трансплантации и предложија привремено решение за ситуацијата до Министерството за здравство.

  „Драго ни е што Министерството за здравство го послуша и го прифати предлогот со чија помош ќе продолжат да се прават трансплантациите. Ова е јасен знак и светлина на крајот од тунелот, за сите 2.000 пациенти кои девет месеци се очајни, со оглед на тоа што трансплантациите беа целосно суспендирани, а бројот на трансплантации минатата година беше едноцифрен. Сите наши очи и погледи на нашите семејства во овој момент се насочени кон координаторите за донации, кои веруваме дека во секое време, кога ќе се исполнат медицинските услови, ќе побараат согласност од семејствата на потенцијалните донатори, бидејќи секоја пропуштена шанса е пропуштена шанса. да се спасат животите на луѓето од списокот“, се наведува во соопштението.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img