More

  Запрена е испораката на оружје за државните безбедносни агенции

  spot_img

  Претставникот во Претставничкиот дом на Босна и Херцеговина Саша Магазиновиќ на својот профил на „Х“ коментираше за набавката на оружје и полициска опрема за државните безбедносни агенции во БиХ, велејќи дека процесот е попречуван подолго време.

  Осврнувајќи се на овој повеќемесечен проблем, Магазиновиќ објасни како и зошто се кочи целата процедура.

  „Набавката на оружје и полициска опрема за агенциите за државна безбедност е опструирана 7 месеци. Како? Жалби со очигледна намера да се запре процесот. Зошто се тврди дека тоа е намерата? Поради тоа што фирмите кои се жалат не ја плаќаат таксата, што е причина жалбата да биде одбиена, но секоја од нив „користи“ значително време“, започна Магазиновиќ.

  Тој посочи дека, според информациите од Агенцијата за полициска поддршка, во овој случај жалбата ја поднесуваат различни фирми во сопственост на исто лице.

  „Како пратеник кој се занимава со прашањето за „професионални подносители на жалби“ во процесот на јавни набавки, за сето ова бев информиран од директорот Енвер Хаџиахметовиќ и неговите соработници. Оружјето и опремата кои се предмет на набавка се наменети за СИПА, Граничната полиција и Дирекцијата за координација на полициските органи. Бидејќи Агенцијата за полициска поддршка наведува дека во овој случај има индиции за можна закана за безбедносните интереси на Босна и Херцеговина, тие преземаат соодветни чекори кон институциите на БиХ“, додаде тој.

  Тој нагласи дека ова е само еден од примерите како во процесот на јавни набавки се запираат набавките со злоупотреба на правото на жалба.

  „Добрата вест е што сериозен тим од луѓе од различни институции работи на решение на овој сеприсутен проблем, но и на документирање на случаите на злоупотреба. Ако една компанија се жали 365 пати годишно, по една поплака секој ден, тогаш тоа е доволен аларм за државата да реагира. Доста беше со уцени, рекетирање и стопирање на набавките од различни причини“, вели Магазиновиќ.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img