More

  Загрижувачка состојба во Албанија – За една недела регистрирани над 900 ковид-позитивни случаи

  spot_img

  Се зголемува бројот на заразени со коронавирус во Албанија каде само во последната недела се регистрирани дури 900 позитивни случаи. Според Институтот за јавно здравје кај 40% од тестираните резултатот бил позитивен.

  – Само во последната недела во Албанија се направени 2.000 тестови за Ковид-19, а речиси половина, односно над 900 се позитивни. Пациентите со денови се соочуваат со зашеметеност, болки во грлото, кашлица, треска и замор – изјавила Еугена Томини директорка на Институтот.

  Според Томини, летната сезона и доаѓањето на голем број туристи и емигранти во Албанија ги зголемиле случаите со коронавирус.

  Препорачува доколку граѓаните  ги почувствуваат овие симптоми веднаш да направат брз тест за Ковид.

  – Изминатата недела 40% од пациентите кои го направиле брзиот тест се потврдило дека се заразени од Ковид-19. Позитивните случаи во овој период се многу повисоки од официјалните бројки бидејќи не се тестираат сите кои имаат симптоми. Враќањето на децата на училиште и температурните промени се очекува да ги зголемат случаите на Ковид, покрај другите вируси кои циркулираатм – посочува Томини.

  Сепак, според директорката на Институт за јавно здравје, ситуацијата не е алармантна. Ковид-19 ја намали својата агресивност и болеста во оваа сезона наликува на блага состојба на грип.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img